Meta подготвя мащабни съкращения тази седмица

Meta Platforms Inc (META.O) планира да започне широкомащабни съкращения тази седмица, които ще засегнат хиляди служители, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на запознати с въпроса, като обявяването е планирано още в сряда.

Meta отказа да коментира доклада на WSJ.

През октомври компанията майка на Фейсбук Мета прогнозира слабо празнично тримесечие и значително повече разходи през следващата година, което ще намали с около 67 млрд. долара борсовата стойност на Мета, добавяйки ги към вече загубената стойност от над половин трилион долара през тази година.

Разочароващата прогноза идва в момент, когато Meta се бори със забавянето на глобалния икономически растеж, конкуренцията на TikTok, промените в защитата на личните данни от Apple (AAPL.O), опасенията за масовите разходи за метауслуги и постоянно присъстващата заплаха от регулации.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг заяви, че очаква инвестициите в метавселената да дадат резултат след около десетилетие. Междувременно той трябваше да замрази наемането на служители, да закрие проекти и да реорганизира екипите, за да намали разходите.

"През 2023 г. ще съсредоточим инвестициите си върху малък брой приоритетни области на растеж. Така че това означава, че някои екипи ще нараснат значително, но повечето други екипи ще останат без промяна или ще се свият през следващата година. Като цяло очакваме да завършим 2023 г. като малко по-малка организация, отколкото сме днес", каза Зукърбърг по време на последния разговор за приходите в края на октомври.

През юни компанията за социални медии съкрати плановете си за наемане на инженери с поне 30%, като Зукърбърг предупреди служителите да се подготвят за икономически спад.

Акционерът на Meta Altimeter Capital Management в отворено писмо до Марк Зукърбърг по-рано заяви, че компанията трябва да оптимизира дейността си, като съкрати работните места и капиталовите разходи, като добави, че Meta е загубила доверието на инвеститорите, тъй като е увеличила разходите си и се е насочила към метавселената.

Няколко технологични компании, включително Microsoft Corp (MSFT.O), Twitter Inc и Snap Inc (SNAP.N), съкратиха работни места и намалиха наемането на служители през последните месеци, тъй като глобалният икономически растеж се забавя поради по-високите лихвени проценти, нарастващата инфлация и енергийната криза в Европа./БГНЕС

Вашингтон / САЩ