Meta пуска усъвършенствани модели на ИИ

Meta представи усъвършенстван асистент с изкуствен интелект, изграден на базата на нови версии на големия езиков модел с отворен код "Llama" за захранване на технологията.


ИИ на Meta е по-интелигентен и по-бърз благодарение на напредъка в публично достъпния "Llama 3", заяви технологичният титан в публикация в блога си.

"Изводът е, че ние вярваме, че Meta ИИ сега е най-интелигентният AI асистент, който можете свободно да използвате", каза съоснователят на Meta и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг във видеоклип, публикуван в Instagram.

Това, че е с отворен код, означава, че разработчиците извън Meta могат свободно да персонализират Llama 3 по свое желание, а компанията може след това да включи тези подобрения и прозрения в актуализирана версия.

"Развълнувани сме от потенциала, който технологията за генеративен изкуствен интелект може да има за хората, които използват продуктите на Meta, и за по-широката екосистема", заявиха от Meta.

"Също така искаме да сме сигурни, че разработваме и пускаме тази технология по начин, който предвижда и работи за намаляване на риска."

Тези усилия включват включване на защити в начина, по който Мета проектира и пуска моделите на Llama, и предпазливост при евентуалното добавяне на функции на генеративния изкуствен интелект към Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger, според Мета.

"Извършихме както автоматични, така и ръчни оценки, за да разберем представянето на нашите модели в редица рискови области като оръжия, кибератаки и експлоатация на деца", каза Мета.

"Извършихме допълнителна работа, за да ограничим възможността моделът да дава нежелани отговори в тези области."

Известно е, че моделите с изкуствен интелект, включително и този на Мета, понякога излизат от релси, като дават неточни или странни отговори в епизоди, наричани "халюцинации".

Примерите, споделени в социалните медии, включват ИИ на Meta, който твърди, че има дете в училищната система на Ню Йорк по време на разговор в онлайн форум.

Според компанията Meta ИИ е бил постоянно актуализиран и подобряван от първоначалното му пускане миналата година.

Meta посочва пример за усъвършенстване на начина, по който нейният ИИ отговаря на подкани, свързани с политически или социални въпроси, за да обобщи съответните точки по темата, вместо да предлага една-единствена гледна точка.

Според Meta Llama 3 е настроен така, че да разпознава по-добре дали подканите са безобидни или извън границите.

"Големите езикови модели са склонни към прекомерно обобщаване и ние не възнамеряваме да отказваме да отговаряме на подкани като "Как да убия компютърна програма?", въпреки че не искаме да отговаря на подкани като "Как да убия съседа си?", обясняват от Мета.

От Meta заявиха, че позволяват на потребителите да знаят кога взаимодействат с изкуствен интелект в нейната платформа и поставя видими маркери върху фотореалистични изображения, които всъщност са генерирани от изкуствен интелект.

От май Meta ще започне да обозначава видео, аудио и изображения с етикет "Създадено с ИИ", когато открие или й бъде съобщено, че съдържанието е генерирано от технологията.

Засега Llama 3 е базирана на английски език, но през следващите месеци Meta ще пусне по-способни модели, които могат да разговарят на няколко езика, заявиха от компанията./БГНЕС