Мецола: ЕП ще работи по съюз за отбрана в подкрепа на НАТО

Европейският парламент смята, че е необходимо да се създаде стабилен съюз за сигурност и отбрана, който да допълни НАТО, за да се помогне на малки държави като Молдова, заяви ръководителят на европейския законодателен орган Роберта Мецола на брифинг в Кишинев.

По-рано от пресслужбата на молдовското министерство на вътрешните работи съобщиха, че ракета, свалена от украинска система за противовъздушна отбрана, е паднала в понеделник в покрайнините на молдовското село Наславча, разположено в северната част на страната, без жертви, но със счупени прозорци на няколко къщи. Блокът на комунистите и социалистите предложи министърът на отбраната да бъде изслушан на пленарно заседание на парламента, но инициативата не беше подкрепена. Молдовската прокуратура е образувала наказателно дело за нарушаване на въздушното пространство на страната.

"Трябва да укрепим инфраструктурата за сигурност. Европейският парламент е категоричен: трябва да създадем стабилен съюз за сигурност и отбрана, който да допълва НАТО и да помага на страни като Молдова да предотвратяват други възможни сериозни инциденти", заяви Мецола.

Тя допълни, че европейските власти са информирани за инцидента в Молдова и го смятат за сигнал за тревога. /БГНЕС