Мецола: Прокремълска група извърши кибератака срещу ЕП

Уебсайтът на Европейския парламент беше атакуван от кибератака малко след като депутатите одобриха резолюция, в която Русия бе наречена "държавен спонсор на тероризма", съобщиха официални лица.

Говорителят на парламента Жауме Душ съобщи в Twitter, че сайтът е бил обект на "DDOS атака", чиято цел е била да наложи на сайта високи нива на външен трафик към сървъра на сайта, което да наруши работата на мрежата.

"Европейският парламент е подложен на сложна кибератака. Отговорност пое прокремълска група", съобщи в Twitter председателят на парламента Роберта Мецола. "Нашите ИТ експерти дават отпор и защитават системите ни. И това, след като обявихме Русия за държава-спонсор на тероризма. Моят отговор: #SlavaUkraini (Слава на Украйна)".

Друг източник от парламента, говорещ при условие за анонимност, заяви, че атаката е била "най-сложната в най-новата история", насочена към институцията.

Уебсайтът на парламента се срина малко след като депутатите от ЕС гласуваха с огромно мнозинство да признаят Русия за "държавен спонсор на тероризма" заради нападенията ѝ в Украйна.

Евродепутатът Микулаш Пека заяви, че "има съобщения, че проруската хакерска група Killnet е поела отговорност за атаката".

"Ако тези съобщения са верни, това е масирана атака срещу европейската демокрация, която ще изисква по-нататъшни действия", каза той.

В миналото Killnet е заявявала, че атакува правителствени уебсайтове на САЩ и че е предприемала действия срещу други държави, които се противопоставят на руската инвазия в Украйна.

Германският евродепутат Расмус Андресен заяви, че "все още не знаем" дали атаката е свързана с резолюцията срещу Русия, но настоя, че системите на парламента "не са били достатъчно подготвени".

"Надявам се, че днешните събития ще ни накарат да защитим по-добре нашите данни и нашите демокрации, защото със сигурност това няма да е последният път, когато сме жертви на подобни атаки", каза той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства декларацията на парламента по отношение на Русия и призова Москва да бъде "изолирана на всички нива и да й бъде потърсена отговорност".

Киев и западните му съюзници многократно са обвинявали Москва, че извършва кибератаки срещу ключови цели, докато води война в Украйна.

През последните месеци ЕС заяви, че се стреми да засили компютърната си защита.

БГНЕС припомня, че по-рано днес членовете на Европейския парламент признаха Русия за държава спонсор на тероризма с 494 гласа "за", 58 "против" и 44 "въздържал се".

"Умишлените нападения и жестокости, извършени от Руската федерация срещу цивилното население на Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на правата на човека и международното хуманитарно право, представляват терористични актове", се казва в резолюцията, приета от евродепутатите. С оглед на това те признават Русия за държава спонсор на тероризма и за държава, която "използва средства за тероризъм".

Тъй като понастоящем ЕС не може официално да определи държави като спонсори на тероризма, Парламентът призовава ЕС и държавите-членки да въведат подходяща правна рамка и да обмислят добавянето на Русия в такъв списък. Това би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с Русия. /БГНЕС, АФП