Методи Андреев: Петков и Василев да търсят младите и негласували досега, а ДБ свой кандидат за президент

Бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков удари през пръстите крадливите олигарси, които бяха тръгнали да източват Българската банка за развитие (ББР) и направи всичко възможно дребните и средни фирми да взимат кредити от там. Асен Василев пък заяви, че: „от утре НАП повече няма да рекетира и тормози малките и средните, ще влезе при големите“. Това са много важни заявки за едно бъдещо управление.

Това заяви за БГНЕС Методи Андреев, бивш депутат от СДС в 38-ото НС и народен представител от гражданската квота на ГЕРБ в 43-ия парламент, който коментира актуалната политическа обстановка в държавата.

„Смятам, че техният проект трябва да се насочи към младите хора, които не са били изкушени от политиката. Чули са от своите бащи и майки, дядовци, баби за различни политически сили – БСП, СДС, ГЕРБ, но виждат, че България не е нормална държава, че България няма почтено управление. Към този сегмент от българския избирател трябва да се насочат двамата бивши служебни министри и проектът им „Продължаваме промяната”, заяви той и ги призова да се насочат към младите хора, които искат България да се превърне в нормална държава, да има постоянно управление, корупцията да бъде ликвидирана и те да се реализират тук, а не в чужбина.

Андреев каза още, че появата на новия политически проект не трябва да предизвиква ревност у другите партии, свързани с протеста и партиите на промяната.

„Ако те са привърженици на свободния пазар, на истинската пазарна икономика, такова нещо може да се случи и в политическия пазар“, заяви той.

Според него появата на един толкова амбициозен проект като на Петков и Василев само трябва да ги амбицира, не само да запазят своето електорално влияние, но и също да го повишат.

Въпреки добрата заявка и добре свършената работа от Петков и Василев, бившият депутат каза, че няма смисъл да „преливаме” гласове от „Демократична България” и „Изправи се! БГ. Ние идваме!”.

„Този проект трябва да разшири територията от гласоподаватели, които искат истинска и необратима промяна”, убеден е Андреев и добави: „Номерът е тези момчета да активират онази част от българските избиратели, които не са гласували”.

Андреев каза, че не изключва възможността ситуацията от предходните избори да се повтори и отново да бъдем изправени пред нови избори.

„Не изключвам този вариант, но аз по-скоро съм оптимист. Те казват нещо много важно: „нашата цел е да занулим корупцията, нашата цел е да може да вдигнем стандарта на живот, който пада поради огромните кражби“. За това нещо няма идеология – и десните, и левите избиратели еднакво страдат от корупцията, и това, което е в България. Мафията, която е окупирала държавата, вече 12 години и повече, тази мафия също няма политическа окраска – там има всякакви – десни, леви, центристи, патриоти“, каза той.

„В този смисъл „Продължаваме промяната” може да се окаже онази изключително важна спойка между отделните политически субекти, които не успяха да намерят помежду си достатъчно допирни точки, за да се превърнат в една реформаторска коалиция в последните два парламента”, добави Андреев.

По отношение на това дали вторият мандат е „в кърпа вързан” на Румен Радев, бившият депутат смята, че още е рано да се каже как ще се развият нещата. Каза, че при евентуален балотаж между Радев и Борисов, който като лидер не е невъзможно да се хвърли в битката.

„Радев е бивш член на БКП, и Борисов също. Радев залита по политиките на Путин, но в същото време подкрепя Триморието. Борисов и той се слагаше на Путин, изгради му даже газопровод с български пари, не позволи да има диверсификация, но пък купи фантомите. Дотук позициите са почти еднакви. Тежката болест на обществото е корупцията, а Борисов е инструмент на задкулисието през тези 12 години. Чрез него корумпираното задкулисие заграби държавата и се имплантира във всяка клетка на българските институции. Докато Радев застана на страната на реформаторските сили и каза, че е против корупцията и мутрите. В такъв случай ще гласувам за Радев, поне 20% да съм истински щастлив“, коментира Методиев.

Той изрази недоволството си по отношение на това, че нито ДБ, нито ГЕРБ показват някаква решимост да изкарат свой силен кандидат и призова ДБ да го направят, а не да подкрепят чужди кандидати. Според него по този начин ДБ ще покажат, че имат силен кадрови потенциал. /БГНЕС