Аварията в метрото заради подпочвени води и плаващи пясъци

Основната причина за проблема при метростанция „Хаджи Димитър“ са проливните дъждове, подпочвени води и плаващи пясъци. Над 30 метра е участъкът, който ще трябва да се ремонтира, за да се отстранят проблемите. Това стана ясно от думите на директора на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев, предаде репортер на БГНЕС.

Все още не могат да се дадат срокове за това, кога участъкът по третия метродиаметър ще бъде отремонтиран и станция „Хаджи Димитър” пусната отново в експлоатация.

„Причините са няколко. Основната е, че в този период на дъждове, нивото на река Перловска се е повдигнало, цялата територия е била наводнена. Увеличил се е водният натиск и затова се е повдигнал релсовият път. Има още детайли, по които се работят, но изпълнителите трябва да разкрият една ивица, за да видим как ще подредим построяването. Като се подреди, ще бъде ясно какво ще бъде необходимото време за всеки от етапите. Трябва да се разчисти конструктивният бетон. Оказа се, че е изключително здрав. Взехме две независими прави. Първите вече излязоха и съответстват на проектните изисквания. В новия проект се залагат същите параметри на бетон“, обясни Братоев.

От думите му стана ясно, че ремонтът ще бъде извършен в рамките на гаранцията на обекта.

„Една стотинка общината няма да плати, защото участъкът си е в гаранция. Все още не може да се каже чия е вината. Строителите ще си изпълнят ангажимента да отстранят щетата. Още не можем да кажем каква неустойка ще им искаме. При строителство по този метод, когато има много подземни води, той е много труден за изграждане. В други участъци е по-плитко и нивото на подземните води дори не покрива тунела. Тоест, такъв друг екстремен участък ние нямаме. Въпреки всичко, е възложено на проектантите да направят проверка и на съседните участъци. Няма по-екстремен участък, това е най-дълбокият“, посочи той.

Братоев обясни още, че ще бъде изградена нова хидроизолация, но дейностите отнемат много време.

„Трябва да се пипа много бавно и внимателно. Причините ще си ги анализираме, но трябва да направим решението така, както трябва. Най-важното е, че няма пострадали хора. Най-важното е да се изработи подходящото решение, което да гарантира, че няма да има рецидиви. Условието ще бъде да се прави по открит способ“, каза още Стоян Братоев.

На въпрос на БГНЕС кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала автобусите между метростанция "Театрална" и "Хаджи Димитър" да бъдат увеличени, а Стоян Братоев добави, че билетът от метрото важи и за автобусите така, че пътниците не е необходимо да плащат повече, за да се придвижат от една точка до друга.

Кметът каза, че хората ще бъдат информирани за всеки етап, който се реализира в подземната железница.

„За мен е много важно да можем да даваме информация на хората на всеки един етап. Поискала съм експертите да са на линия, за да може да се дава информация. Това, което предстои да се прави, е на всеки един етап да се дава информация и всички да знаят какво се случва. Работят малки машини, от днес се вкарват и големи. Трябва да се работи много внимателно, защото не трябва да се нарушават и други детайли. Екстремни случаи имаме все по-често заради климатичните промени. Затова гаранциите трябва да бъдат не 100%, а 150%“, заяви Фандъкова.

Тя добави още, ще не може да посочи кога ще бъде пуснато метрото е този участък. /БГНЕС