Мей внесе в парламента отлагането на Брекзит

Британското правителство е внесло в парламента днес документ, който утвърждава отлагането на датата на Брекзит. Това заяви министър-председателят Тереза Мей.

Първоначално Брекзит трябваше да се състои на 29 март тази година. Миналата седмица Мей помоли Европейския съюз да отложи Брекзит за 30 юни. Лидерите на страните-членки на Европейския съюз определиха два сценария за отлагането на Брекзит: до 22 май, ако договорът за излизането бъде одобрен от британския парламент, или до 12 април, ако това не се случи.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че 12 април е ключова дата Великобритания да вземе решение дали да провежда избори за Европейски парламент.

„Правителството днес внесе инструмент, отлагаш датата за Брекзит. Според международното право датата за Брекзит е отложена. Ако парламентът не гласува този инструмент, ще възникне правна неизвестност, но това няма да промени датата за излизане от ЕС, с която се е съгласила международната общност“, каза Мей пред Камарата на общините.

Тя също така призова депутатите да подкрепят нейния вариант за сделка с ЕС, който вече беше отхвърлен от парламента.

„В противен случай ние ще трябва да молим за още по-голяма отсрочка и поради тази причина ще трябва да провеждаме избори за Европейски парламент... Гражданите гласуваха преди почти 3 години срещу нещо подобно“, подчерта Мей.

Според нея излизането от ЕС без сделка ще нанесе съществен удар по страната, а опитите да се направят промени в предлагания от правителството документ за Брекзит „не е изход от ситуацията“.

Мей продължава консултациите с политическите партии относно сделката за Брекзит, но всички участници в тях заявиха, че няма напредък. Лейбъристите дори се отказаха от консултациите, северноирландските юнионисти не подкрепят сделката. /РИА „Новости“ и БГНЕС