Международен ден на детската книга, тръгва походът на книгите

В неделя, 2 април, когато по цял свят празнуват Международния ден на детската книга, Асоциация „Българска книга“ и популярни лица ще дадат старт на „Походът на книгите“ 2023 г.

Тази година към каузата за повишаване на интереса към четенето и функционалната грамотност на подрастващите се присъединяват любими певци и артисти, автори, спортисти, политици и представители на бизнеса. Зад каузата отново застават и знакови журналисти от българските медии, като списъкът на желаещите да се включат в каузата продължава да расте, разкриха организаторите.

През април всички те ще застанат с книга в ръка на живо или онлайн и ще четат откъси от любими свои творби на децата в училищата и детските градини в цялата страна. Към тях ще се присъединят кметове на общини и населени места, за да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.

Официалното откриване е на 2 април 2023 г. от 11:00 в концертната зала на Дом на културата „Искър“ (бул.“Кръстю Пастухов“ № 23, до метростанция „Искърско шосе“).

Дванадесетото издание на „Походът на книгите“ е част от стратегията на Асоциация „Българска книга“ #КаузаГРАМОТНОСТ, чиято цел е да информира обществеността за ефекта на четенето при децата, да стимулира четенето като дейност, развиваща мисленето и културата.

„Походът на книгите“ се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, издателства и книжарници от цялата страна. Събитието традиционно е част от Календара на културните събития на Столична община. През 2023 г. инициативата отново ще се реализира под патронажа на вицепрезидента на Илияна Йотова. „Досега през годините в кампанията участваха популярни български личности от различни области на обществения живот и всяка следваща година привличаме все повече последователи. Срещаме одобрението на медиите, многобройни съмишленици и партньори, нови приятели в лицето на участници, учители, директори, деца и родители, които стават част от стремежа ни да отключим у най-малките любов към четенето и книгите“, коментира председателят на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева.

Кампанията стартира всяка на 2 април – Международен ден на детската книга и рожден ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена.

„Походът на книгите“ продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. /БГНЕС

Тагове: