Международен ден в памет на жертвите на актове на насилие, основани на религия

22 август е Международен ден в памет на жертвите на актове на насилие, основани на религия или верски убеждения.


През май 2018 Общото събрание на ООН одобри с консенсус резолюция за определяне на 22 август за Международен ден в памет на жертвите на актове на насилие, основани на религия или убеждения.

В Международния ден за почитане на жертвите на актове на насилие, основани на религиозна принадлежност или убеждения, ЕС изразява солидарност с всички жертви на преследване навсякъде по света.

Днес, във времена на въоръжени конфликти и хуманитарни кризи в целия свят, отделни хора, включително такива, принадлежащи към малцинствени групи, продължават да бъдат дискриминирани, преследвани, белязани, убивани, задържани, експулсирани или насилствено разселвани заради своята религия или заради своите хуманистични и/или атеистични убеждения. Днешният ден е повод на тяхното положение да бъде дадена подобаваща видимост.

ЕС изтъква значението да бъде гарантирана закрилата на местата на религиозно наследство и местата за богослужение, особено когато групи от хора, които се събират на тези места, са изложени на заплахи. Категорично осъждаме всички случаи на незаконно унищожаване на културно наследство, което в световен мащаб се извършва често по време на или след въоръжен конфликт, или идва в резултат на терористични нападения, и призоваваме всички страни във въоръжени конфликти да се въздържат от незаконна военна употреба на културните ценности или от нападения срещу тях, се казва в декларацията на ЕС от 2022 г.

Отново заявяваме, че критиките към убеждения, идеи и религиозни лидери или практики не трябва да бъдат забранявани или наказателно преследвани. ЕС потвърждава, че свободата на религията и убежденията и свободата на изразяване са взаимозависими, взаимосвързани и взаимно подсилващи се права.

ЕС защитава и насърчава свободата на религията и убежденията при всички обстоятелства. Ние се противопоставяме на преследването и вземаме под внимание жертвите на религиозен тормоз в процесите за укрепване на мира, разрешаване на конфликти и правосъдие в условията на преход, се казва в декларацията на ЕС. /БГНЕС