Международни реакции след ситуацията в Габон

Франция следи събитията в Габон "с най-голямо внимание", каза премиерът Елизабет Борн, след като офицери от армията в западноафриканската държава обявиха, че са свалили президента Али Бонго и са анулирали резултатите от предишните избори, предаде АФП.


Коментарът на Борн беше първата реакция от Франция, бившата колониална сила в Габон, чието влияние в Африка е подкопано от поредица от скорошни преврати, които свалиха приятелски правителства.

Френската минна група Eramet също обяви, че е спряла дейността си в Габон, след като армейски офицери там заявиха, че са свалили президента Али Бонго.

Eramet каза, че "за безопасността на персонала и сигурността на операциите" е "спрял" работа и следи събитията отблизо.

Компанията дава работа на 8 000 души в богатата на петрол и минерали западноафриканска държава, а нейното местно дъщерно дружество добива манганова руда, минерал, използван в производството на стомана и батерии, от мините Moanda, най-големите манганови мини в света.

Китай призова "всички страни" в Габон да гарантират безопасността на президента Али Бонго Ондимба.

„Призоваваме всички страни в Габон да изхождат от основните интереси на страната и народа, да разрешат различията чрез диалог и да възстановят нормалния ред възможно най-скоро“, каза говорителят на външното министерство Ван Уенбин.

Уенбин също призова за „гарантиране на личната безопасност на президента Бонго и поддържане на националния мир и стабилност“.

Интернетът в Габон също беше възстановен след 3 дни прекъсване.

Национално спиране на интернет беше наложено от правителството на Бонго, тъй като изборите наближаваха края на събота късно, 26 август, на основание, че това ще предотврати разпространението на „фалшиви новини“ и възможно насилие.

БГНЕС припомня, че група военни обявиха, че отменят резултатите от изборите и разпускат всички институции, включително свалянето на избрания президент на Габон Али Бонго. Репортери на АФП съобщиха, че стрелба може да се чуе по улиците на столицата Либревил.

Организаторите на военния преврат казаха също , че затварят границите на страната „до второ нареждане“. /БГНЕС