Международният наказателен съд няма да разследва военни престъпления на САЩ в Афганистан

Международният наказателен съд в Хага няма да разследва предполагаеми престъпления на американските военни в Афганистан, заяви новият главен прокурор Карим Хан. Разследването трябва да се фокусира върху действията на бойците от радикалното движение „Талибан” и терористичната групировка Ислямска държава. Хан подчерта „тежестта, мащабите и продължителния характер” на извършените от ислямистите престъпления, съобщи „Дойче веле”.

Предшественичката на Карим Хан на поста главен прокурор Фату Бенсуда опитва от 2017 г. да започне официално разследване срещу действията на талибаните, войниците от афганистанската армия, както и срещу американските военнослужещи в Афганистан. Тя твърдеше, че има основания за разследване на предполагаеми военни престъпления през периода 2003 – 2014 г., включително масово избиване на цивилни граждани от страна на талибаните и изтезания на затворници в затворите на афганистанските власти и ЦРУ.

През 2020 г. апелативната палата на Международния наказателен съд разреши да бъде проведено разследване. Председателстващият съда Пьотър Хофмански тогава отбеляза, че направената от Бендуса предварителна проверка дава достатъчни основания да се предполага, че в Афганистан са извършени военни престъпления, чиито разследвания са от компетенциите на Международния наказателен съд.

Според Хан, обаче, идването на талибаните на власт е променило коренно ситуацията в Хиндукуш и разследването трябва да започне отначало. Доколкото Международният съд разполага с ограничени ресурси, той трябва да се фокусира върху дела, за които има най-голяма вероятност да завършат с присъда.

Това решение бе приветствано от американската администрация, която подчерта, че съдът е съсредоточил своите ресурси върху най-сериозните обвинения и зверства. Не така обаче реагираха правозащитните организации, които остро разкритикуваха отказа на съда да разследва действията на американските военни.

Атака на американски дронове в Кабул в края на август тази година, при която загинаха десет невинни цивилни, показва, че Международният наказателен съд „трябва да преразгледа това решение и да привлече САЩ под отговорност“, каза Самира Хамиди от Amnesty International. Американският съюз за граждански свободи също призова съда да се откаже от решението си. /БГНЕС, Дойче веле

Хага / Нидерландия