Международният балетен конкурс във Варна на път да възкръсне

Община Варна подкрепя възобновяването на Международния балетен конкурс и връщането му в културния афиш на Варна. Това заяви кметът Благомир Коцев на среща с наследниците на основателя на балетния форум Соня и Димитър Димитрови, предава кореспондентът на БГНЕС от морската столица.


На срещата, проведена в навечерието на Деня на българския балет, са обсъденине и възможностите за финансиране на голямото международно събитие. Обмисля се то да се проведе отново през 2026 г. след 8-годишно прекъсване, като едновременно ще съвпадне със 100-годишнината на най-стария международен музикален фестивал у нас – „Варненско лято“.

Според кмета Коцев и неговия заместник Павел Попов, балетният конкурс би могъл да бъде възстановен с финансовата подкрепа на Община Варна и Министерството на културата. За целта ще бъде формиран постоянен екип експерти към общината, които да работят за балетната олимпиада.

Международният балетен конкурс във Варна е най-старият подобен форум в света и оттук към световните сцена са тръгнали от големите звезди на балетното изкуство.

Първото му издание е през 1964 г. От 90-те години насам конкурсът се е финансирал основно от спонсорство и от отделни меценати. Община Варна е осигурявала 25 на сто от необходимите средства, други 25 на сто са идвали от такси и билети за концертните вечери. Министерството на културата е осигурявало средствата за наградния фонд. През 2020 г., когато балетният конкурс не можа да се проведе, общото финансиране се оценяваше на минимум 700-800 000 лева. Организацията и провеждането на форума са дело на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“, създадена от Емил Димитров.

Няма съмнение, че варненската балетна олимпиада е визитната картичка на България на световната карта на танца, но дали Община Варна ще успее да се справи с огромното финансово предизвикателство за провеждането му, към момента е въпрос с много неизвестни. /БГНЕС