Международно учение симулира ситуация с бедстващи хора над Лозен

Разрушени сгради, счупени стъкла, бедстващи хора остави опустошително земетресение над софийското село Лозен. Сцена, на която никой никога не иска да попада. За щастие е само учебна тренировка на БЧК и международни партньори, предаде репортер на БГНЕС.

35 души от 25 страни са в България на международно учение, жизнено необходимо за акции като земетресенията в Хаити през 2010 г. и Италия през 2018 г.

Екипите навлизат в село, което от няколко дни е откъснато от света. Първоначалните данни сочат, че 300 души са загинали, над 7000 се нуждаят от спешна помощ, а засегнатите са повече 150 000 души.

Щетите са мащабни – разрушени са болници, магазини за стоки от първа необходимост. Поискана е международна помощ и БЧК се обръща към Международната федерация, която изпраща мобилни екипи от Женева.

„Екипите са на терен да направят оценка, правят срещи с местните власти, с партньорите от Единната спасителна система. Международни екипи се викат само в спасителни акции от голям мащаб. В първите часове се викат екипи от спасители от ПСС с кучета. Най-важното е да се спасят колкото се може повече човешки животи“, разказа Ясен Сливенски, ръководител на проекта от страна на БЧК.

След първите най- тежки мигове БЧК, наред с държавата, има своята роля в осигуряването на подслон, храна и завивки в първите дни след бедствието. „Нещо много важно-да покажеш на човек в такава ситуация „До теб съм, тук сме, живи сме, това е нещо изключително“, подчерта представителят на БЧК. Според него обучението в периода от 6 до 15 май е изключително важно, затова и много кадри на БЧК са се върнали специално за срещата от мисии.

Франциско Малдонадо, който идва от Женева и координира екипите на терен в различни части на света, заяви, че по време на това глобално обучение методологията е учене чрез действие.

„В различни ситуации обстановката става все по-напрегната, тъй като хората работят под напрежение. По този начин се получава ефектът от това обучение. Целта е да покажем на нашите участници, професионалисти-доброволци и щатни от цял свят как по-добре да се координират и да извършват качествена оценка и да планират големи операции“, поясни още той. /БГНЕС