Мицотакис: ЕС да даде силен отговор на Турция в Средиземно море


Notice: Trying to get property 'data' of non-object in /var/www/bgnes.bg/public_html/site/templates/fields/body_matrix.php on line 13

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/bgnes.bg/public_html/site/templates/fields/body_matrix.php on line 13

Кипър ще получи подкрепата на Гърция и Европейския съюз в отговор на действията на Турция в Източното Средиземноморие. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на среща с кипърския президент Никос Анастасиадис.

Мицотакис подчерта, че неговото посещение в Кипър има не само символичен характер, а се състои във въжен от политическа гледна точка период.

Гърция и Кипър се сблъскват със сериозни предизвикателства в региона, каза той. Мицотакис призова ЕС да отговори на действията на Турция в региона.

Гръцкият премиер отбеляза, че с „предпазлив оптимизъм“ се отнася към предстоящата среща на Анастасиадис с лидера на турската общност на Северен Кипър Мустафа Акънджъ.

„Прекратяването на окупацията на Северен Кипър от Турция е нашият главен приоритет. Системата на страни-гаранти, която е далеч от днешната действителност, трябва да бъде отменена“, каза Мицотакис, цитиран от Анадолската агенция.

На свой ред Анастасиадис заяви, че споделя позицията на гръцкия премиер за възстановяването на преговорите за Кипър. „Турция трябва да прекрати незаконните си действия в изключителната икономическа зона на Кипър“, добави той. /БГНЕС