Мицотакис: Мигрантската криза се превърна в асиметрична заплаха

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че мигрантската криза по границите с Турция е "асиметрична заплаха" на границите на Европейския съюз, отбелязвайки, че Гърция и Европейският съюз няма да бъдат изнудвани, съобщава „Катимерини“.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

"Това вече не е бежански проблем. Това е нахален опит на Турция да използва отчаяни хора за прокарване на своята геополитическа програма и за отклоняване на вниманието от ужасната ситуация в Сирия", каза той пред журналисти на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли, с които той обиколи гръцко-турската граница по-рано през деня.

Мицотакис заяви, че хората, които се опитват да влязат в Гърция през последните дни, не идват от страдащата от войната сирийска провинция Идлиб, а живеят безопасно в Турция от дълъг период от време.

"Европа няма да бъде изнудвана от Турция по въпроса с бежанците. Готови сме да подкрепим Турция в справянето с проблема с бежанците и намирането на решение на ситуацията в Сирия, но не при тези обстоятелства. Моето задължение е да защитавам суверенитета на страната си", каза той.

"За съжаление Турция се превърна в официален трафикант на мигранти", продължи той в коментари на гръцки език, имайки предвид официални изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и видеоклипове в социалните медии, показващи, че турски служители предлагат безплатни превози до гръцката граница.

Мицотакис повтори, че Гърция ще защитава своята граница, която е и външната граница на Европейския съюз, като добави, че Атина очаква "осезаема солидарност" от Европейския съюз.

"Но нека бъдем честни. ЕС не се справи със задачата с миграционната криза. Надявам се, че тази криза ще послужи като аларма за всички", каза той, имайки предвид, че Брюксел трябва да се вземе в ръце за предприемане на бързи и реални действия за решаване на ситуацията и заключи, че Европа трябва да поеме своите отговорности.

Европейската комисия (ЕК) отпуска на Гърция 700 милиона евро за справяне с потоците от сирийски бежанци, които се стремят да влязат в Европа през Турция. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция в Гърция с министър-председателя на страната и председателите на ЕС и ЕП.

"Европейската комисия отпуска 700 милиона евро помощ за Гърция, 200 милиона от които ще бъдат предоставени незабавно", каза тя. /БГНЕС