Мицотакис: Ще трябва да се срещна със Заев, Договорът от Преспа е необратим

На този етап не е предвидена среща с македонския премиер Зоран Заев, но е очевидно, че в един момент ще се срещна с него. Това заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис на пресконференция в Солун, който продължи два часа и половина.

По отношение на Договора от Преспа, който беше подписан от предишния премиер Алексис Ципрас в края на юни 2018 г. и сложи край на дългогодишния спор за името, Мицотакис повтори известните позиции на неговата партия „Нова демокрация“, че това споразумение е вредно, но той е „ратифициран от гръцкия парламент и не може да се промяна произволно“.

„Още навремето казах, че ако този Договор бъде ратифициран, тогава той много трудно може да се промени. Самият договор не предвижда промени, а само контрол на неговото изпълнение. Бъдете абсолютно сигурни, че ние строго ще спазваме изпълнението на договора. Ние го смятаме за лош, но това е наследство“, каза Мицотакис.

Според него, когато някой чува думата Македония трябва „да мисли за тяхната Македония, за истинската Македония, за истинската Македония, за автентичната Македония“. /БГНЕС