Мич Макконъл се оттегля от лидерския пост на Републиканците в Сената през ноември

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл ще се оттегли от поста си през ноември, обяви републиканецът от Кентъки, с което сложи край на една епоха в Капитолия и постави началото на надпревара за неговия наследник, съобщи Си Ен Ен.


Макконъл, който миналата седмица навърши 82 години, заяви, че "краят на моя принос е по-близо, отколкото предпочитам".

"Докато си мислех кога ще съобщя някаква новина на Сената, винаги съм си представял момент, в който имам пълна яснота и спокойствие за залеза на моята работа. Момент, в който съм сигурен, че съм помогнал за запазването на идеалите, в които толкова силно вярвам. Този ден настъпи днес", каза той.

Макконъл отдавна е издигната фигура във Вашингтон и е влязъл в историята по време на политическия си мандат.

През 2018 г. Макконъл достигна ключов етап, надминавайки бившия сенатор Боб Доул от Канзас, за да стане най-дългогодишният републикански лидер в историята на Камарата.

Макконъл заяви, че решението му да се оттегли е дошло след смъртта на най-малката сестра на съпругата му Илейн Чао, Анджела, при пътнотранспортно произшествие по-рано този месец.

"Както някои от вас може би знаят, това беше особено труден момент за моето семейство. Само преди няколко седмици трагично загубихме по-малката сестра на Илейн, Анджела. Когато загубиш близък човек, особено на млада възраст, процесът на скръбта е съпроводен с известна самоанализа. Може би това е Божият начин да ти напомни за собствения ти житейски път, за да преосмислиш въздействието на света, който всички ние неизбежно ще оставим след себе си", казва той.

Той благодари на съпругата си от 31 години, като я нарече "любовта на живота ми" и че "съм безкрайно благодарен, че я имам до себе си". /БГНЕС