Micron инвестира над 600 млн. долара за завод в Китай

Американският производител на чипове Micron заяви, че ще инвестира повече от 600 млн. долара в завод за опаковане и тестване в Северен Китай. Това се случи след по-малко от месец, откакто Пекин забрани чиповете му да се използват в проекти за критична инфраструктура.


В изявление за WeChat фирмата заяви, че ще инвестира над 4,3 млрд. юана (605 млн. долара) през следващите няколко години в завода си в град Сиан, за да придобие оборудване и да добави нова фабрика в съоръжението.

Миналия месец китайският орган за контрол на киберсигурността заяви, че Micron не е издържала проверката на националната сигурност, като разпореди на операторите на "критична информационна инфраструктура" да спрат да купуват продуктите ѝ.

Това беше последната ескалация в ожесточената война за чипове между САЩ и Китай, в която Вашингтон се опитва да блокира достъпа на Пекин до най-съвременни полупроводници.

"Този инвестиционен проект подчертава непоколебимия ангажимент на Micron към бизнеса ни в Китай и членовете на китайския ни екип", заяви в изявление главният изпълнителен директор Санджай Мехротра.

Micron заяви, че ще закупи оборудване за опаковане на чипове от базираната в Сиан компания Licheng Semiconductor, която вече е използвала част от оборудването в завода на американската компания по силата на предишно споразумение.

"Инвестицията е в съответствие с глобалната концепция на Micron за опаковане и тестване и ще даде на компанията гъвкавост да произвежда широко портфолио от продукти в Сиан", се казва в изявлението на фирмата в WeChat.

Micron ще изгради ново съоръжение с производствени линии за мобилни DRAM, NAND и SSD чипове, добави тя.

Войната на чиповете


Около 10% от годишните приходи на Micron в размер на 30,8 млрд. долара през миналата година са дошли от Китай, сочат данни на компанията.

Но голяма част от продуктите на Micron, продавани в страната, се купуват от чуждестранни производители, отбелязват анализаторите, и не е ясно дали решението на китайския орган за киберсигурност от миналия месец е повлияло на продажбите на чуждестранни купувачи.

Вашингтон заяви, че е налице "много сериозна загриженост" относно ограниченията, наложени от Китай на Micron.

Пекин започна разследване на Micron в края на март - пет месеца след като Съединените щати въведоха мащабни ограничения, целящи да спрат достъпа на Китай до високотехнологични чипове, оборудване за производство на чипове и софтуер, използван за проектиране на полупроводници.

Съединените щати се позоваха на съображения за националната си сигурност за въведените миналата година ограничения, изразявайки опасения, че Китай ще използва американски технологии за разработване на модерно военно оборудване.

Белият дом призова също южнокорейските производители на чипове да не изнасят за Китай, за да запълнят празнината, оставена от забраната за внос на полупроводници от САЩ.

Нидерландия и Япония - съюзници на САЩ, които са водещи производители на специализирани полупроводникови технологии, също обявиха ограничения върху износа, без да посочват изрично Китай. /БГНЕС