„Micron“ ще инвестира 3,6 млрд. долара в чипове от следващо поколение в Япония

Micron ще инвестира 3,6 млрд. долара в производството на полупроводници от следващо поколение в Япония, след като министър-председателят Фумио Кишида проведе разговори с някои от най-големите производители на чипове в света.


Кишида се опитва да стимулира местната индустрия за производство на чипове, след като слабостите в световните вериги за доставки на полупроводници бяха разкрити от събития, сред които пандемията и продължаващата борба между САЩ и Китай за напреднали технологии.

На срещата с Кишида присъстваха висши ръководители от тайванската компания TSMC, южнокорейския гигант Samsung и американските титани Intel, Micron и IBM, съобщава АФП.

"Micron очаква да инвестира до 500 млрд. йени (3,6 млрд. долара) в технологията 1-gamma през следващите няколко години, с тясната подкрепа на японското правителство", се казва в изявление на компанията, като се има предвид производството на усъвършенствани чипове за памет DRAM.

Инвестицията ще "даде възможност за следващата вълна от цялостни технологични иновации, като например бързо развиващите се генеративни приложения за изкуствен интелект (ИИ)".

Micron добави, че ще бъде първата компания, която ще въведе в Япония производството на чипове в екстремно ултравиолетово (EUV) излъчване. Тя описва технологията като "най-сложния процес за производство на полупроводници в света".

Кишида заяви пред мениджърите, че "правителството ще работи за по-нататъшно разширяване на преките инвестиции в Япония и за подкрепа на полупроводниковата индустрия", но няма подробности за каквато и да е финансова подкрепа от Токио.

По-рано Блумбърг съобщи, че Кишида ще предостави на Micron 1,5 млрд. долара под формата на стимули. По-рано Япония се съгласи да вложи половин милиард долара в нов проект за разработване и производство на чипове от следващо поколение в страната.

В тази сделка участват осем големи компании, включително Sony, SoftBank и Toyota, които си партнират в нова фирма, наречена Rapidus, която се надява да започне масово производство до 2027 г. TSMC и Sony също така сключиха свое собствено партньорство за завод за 7 млрд. долара в Япония.

Миналия месец Европа също обяви планове за увеличаване на местното производство на чипове с цел да удвои сегашния си дял на световния пазар до 20 % до 2030 г.

Чиповете са жизнената сила на съвременната световна икономика, като задвижват всичко - от автомобили до смартфони, и се очаква до 2030 г. да се превърнат в индустрия на стойност 1 трилион долара в световен мащаб.

Голяма част от световното производство на полупроводници е базирано в Тайван.

Нарастват опасенията за въздействието на евентуални военни действия на Китай за завземане на самоуправляващия се остров, който той обявява за своя територия.

Действията на Япония и Европа в областта на производството на чипове идват в момент, когато Съединените щати и Китай си оспорват достъпа до модерни полупроводници.

През последните години Вашингтон се опитва да предотврати износа на модерни американски чипове за Китай, като се позовава на съображения за национална сигурност.

Япония и Нидерландия наскоро обявиха свои собствени ограничения за износ на чипове, без да посочват Китай. Въпреки това Пекин реагира гневно и призова за преразглеждане на мерките от страна на Световната търговска организация. Миналия месец китайските власти обявиха разследване на Micron, което според тях има за цел "да защити националната сигурност".

Срещата на Кишида с фирмите за производство на чипове се състоя ден преди той да бъде домакин на лидерите на Г-7 за среща на върха в град Хирошима. Очаква се лидерите на Г-7 да призоват за "премахване на риска" от ключови вериги за доставки и да предупредят за рисковете от "икономическа принуда" от страна на Китай. /БГНЕС

Тагове: