Миенето на улиците в София – дългогодишен мираж

Миенето на улиците в София е твърде недостатъчно, да не кажем кампанийно. Това може да се установи с една обиколка на града. Всички улици и булеварди, където ги има, са мръсни и прашни.

Това сериозно влияе върху чистотата на атмосферния въздух и здравето на гражданите, предаде репортер на БГНЕС.

Един от многобройните примери за рядко миене, ако въобще се мие, е пешеходната част на бул. „Витоша“. Цялата улица, освен, че е мръсна, е осеяна и със засъхнали петна. Единствената грижа за отсечката от страна на общината е изхвърлянето на кошчетата.

В края на миналата година кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че чистотата на въздуха ще бъде приоритет на общината през 2019 г. и това ще бъде постигнато със серия от мерки, като една от тях е миене и метене на улици. Общината задели рекордно високи средства за тази дейност – близо 206 млн. лева. Въпреки това, в края на февруари, все още не се вижда тези мерки да се прилагат. Безспорен факт е, че това е дългогодишен проблем, с който общината не успява да се справи и до днес. И колкото паркиралите автомобили по тротоарите да са проблем за доброто хигиенизиране на тротоарите в кварталите, то при съответния контрол и налагане на глоби той може да бъде решен.

В чужбина хигиената на улиците отдавна не е проблем. В Лондон, например, улиците се мият всеки ден и то не само с вода, но и с препарати. /БГНЕС