Мигранти опитаха да преминат границата между САЩ и Мексико, след като буря разруши лагера им

Стотици мигранти, сред които деца и тийнейджъри, се опитаха да преминат границата на Мексико със САЩ, след като буря разруши импровизиран лагер, в който бяха отседнали, съобщиха мексикански медии.


Според информацията, мигрантите - предимно от Венецуела, Ел Салвадор и Хондурас, са се опитали да стигнат до Съединените щати от град Матаморос в северната част на Мексико.

Това е първият подобен инцидент на границата, откакто през май Съединените щати прекратиха миграционната си политика по раздел 42, който позволяваше на Вашингтон незабавно да експулсира мигранти без документи по съображения за обществено здраве по време на пандемията Ковид-19.

Във видеоклипове, публикувани в социалните медии, групи мигранти, някои от които с малки деца и тийнейджъри, се опитват да достигнат до Съединените щати, като преминават по тесен мост, водещ към граничния град Браунсвил, Тексас.

Дарли Меркадо, венецуелка, пътуваща със семейството си, разказа пред репортери, че са решили да пресекат границата, след като импровизираната палатка, в която са лагерували, е била разрушена.

В предизвиканата от бурята бъркотия семейството успява да стигне до края на моста, но е посрещнато от американски агенти и върнато в Мексико, казва тя.

Мексиканските власти реагираха на инцидента със затваряне на граничните пунктове.

Американските власти съобщиха за 50-процентен спад на инцидентите с мигранти без документи, пресичащи американско-мексиканската граница, след като миналия месец беше отменен раздел 42.

С промяната на правилата се връща в сила предишната политика, известна като раздел 8, който позволява на мигрантите, които пресичат границата, да търсят убежище, но също така предписва строги санкции за пресичащите, които не отговарят на условията, включително петгодишни забрани за влизане в САЩ и възможни наказателни обвинения.

Вашингтон се опитва да контролира потока от мигранти към южната граница на САЩ, където през последната година хиляди хора се опитват да влязат в страната всеки месец. /БГНЕС