Мигранти плащат до 20 000 евро, за да бъдат вкарани в ЕС със самолет

Мигранти плащат до 20 000 евро, за да бъдат вкарани в Европа с частни самолети, твърди полицията.

Те са получавали фалшиви дипломатически паспорти и са били качвани на полети в Турция и се предполага, че са насочени към Карибите.

Но самолетите спирали в Европа, където мигрантите - предимно иракчани и иранци от кюрдски произход - обявявали истинската си самоличност и искали убежище.

Разследващите са документирали пет отделни кацания в Италия, Германия, Франция, Австрия и Белгия между октомври и декември 2020 г., разкрива Европол.

"В допълнение към контрабандата на мигранти и фалшифицирането на документи за самоличност, организираната престъпна група е заподозряна в издаването на фалшиви чекове и измама на авиокомпании в опит да изгради собствен флот", се казва в изявление на агенцията.

"Предполага се, че заподозрените са измамили и хотели, като не са плащали фактурите", добави Европол.

Петима заподозрени - трима в Рим и двама в Брюксел - вече са арестувани и престъпната мрежа е разбита. Други двама заподозрени продължават да се укриват.

В допълнение към арестите са конфискувани два самолета на стойност 426 000 евро, както и автомобил от висок клас и оборудване за фалшифициране на документи за самоличност. Иззети или замразени са и общо 253 000 евро. /БГНЕС