Мигранти са отвлекли търговски кораб край Либия

Мигранти са отвлекли търговски кораб край бреговете на Либия и плават с него към Малта, пише Би Би Си.

снимка/архив

Над 100 души, които били спасени от екипажа на плавателния съд от водите на Средиземно море, отнели управлението, след като разбрали, че екипажа иска да ги върне в Либия.

Малта обяви, че няма да допусне кораба в свои териториални води, а вътрешния министър на Италия Матео Салвини нарече мигрантите "пирати", които щели да видят Италия "само през телескоп".

Случаят идва в деня, в който Европейския съюз обяви, че спира патрулите на военни кораби на страните членки в Средиземно море, което беше направено по искане на Италия.

Напоследък, мисията на военните кораби, която първоначално беше да помага на мигрантите, които се опитват да пресекат морето с неподходящи плавателни съдове, се промени значително. Броят на хората, опитващи да преминат в Европа по вода спадна значително след договарянето на спорна сделка между Европейския съюз и Либия. В резултат корабите по-скоро преследваха мрежата от трафиканти на хора, оперираща в региона.

Конкретният случай е необичаен, като местонахождението на търговския кораб Елхиблу не е известно. Флотът на Малта обяви, че опитите да се установи връзка с капитана са били неуспешни. Малтийските военни казаха, че следят случая и са подготвени за всякакви варианти. /БГНЕС