Мигрантският натиск се засилва: 1,6 пъти нараства броят на заловените

16 767 мигранти са задържани през 2022 г., което е с почти 6000 повече, отколкото през предходната 2021 г., когато броят на заловените е 10 799. Това е още едно свидетелство за нарасналия мигрантски натиск през последната една година, предаде репортер на БГНЕС, позовавайки се на статистиката на вътрешното министерство.

Четвъртото служебно правителство на президента Румен Радев встъпи в длъжност на 2 август 2022 г. и оттогава непрекъснато търпи критика за несправянето с огромната вълна от мигранти, които почти ежедневно биват хващани във вътрешността на страната.

Данните на Дирекция „Миграция” към МВР показват, че през месец август 2022 г. са задържани общо 2288 граждани на трети страни, от които 458 на вход, 325 на изход без регистрация от органите на МВР и 1505 са установени в незаконен престой във вътрешността на страната. Броят им е 2,3 пъти повече в сравнение с предходния месец (997 лица). През месец август миналата година се случи и един изключително сериозен инцидент. Двама полицаи загинаха в Бургас, след като автобус с мигранти блъсна полицейската патрулка. Това, което стана ясно тогава е, че шофьорът на рейса не се подчинява на подаден сигнал със стоп палка от служители на реда и започва преследване. Полицейският патрул прави опит да препречи пътя на шофьора на автобуса, който губи контрол и помита както полицейската кола, така и два павилиона. Автобусът превозваше 47 мигранти - мъже, жени и деца. Впоследствие служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че над 300 души ще бъдат изпратени да пазят границите ни и ще се използват дронове, за да се намали мигрантската вълна.

През септември са задържани 2822 граждани на трети страни, от които 563 на вход, 381 на изход без регистрация от органите на МВР и 1878 са установени в незаконен престой във вътрешността на страната. Броят им е 23,3% повече в сравнение с предходния месец (2288 лица). През този месец Гранична полиция задържа 50 мигранти от Сирия на главния път от Малко Търново за Бургас до село Крушевец. Освен това полицията задържа след преследване по автомагистрала „Тракия“ турски автобус с 41 нелегални имигранти в него. В същия месец служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че има данни за поне 10 гранични полицаи, участващи в различни схеми за нелегално прекарване на мигранти у нас.

През месец октомври са задържани общо 1687 граждани на трети страни, от които 181 на вход, 310 на изход без регистрация от органите на МВР и 1196 са установени в незаконен престой във вътрешността на страната, показват данни на МВР. Броят им е 40,2% по-малко в сравнение с предходния месец (2822 лица). През октомври бяха задържани три групи с нелегални мигранти в района на Ихтиман и Вакарел, като в два микробуса и лека кола са се возили общо 57 мигранти. 26 нелегални мигранти бяха заловени в София, както и 75 нелегални мигранти на АМ "Тракия".

През ноември са задържани общо 1178 граждани на трети страни, от които 170 на вход, 224 на изход без регистрация от органите на МВР и 784 са установени в незаконен престой във вътрешността на страната. Броят им е с 30,2% по-малко в сравнение с предходния месец (1687 лица). През ноември български полицай загина при престрелка в района на Елхово, недалеч от турската граница. 32-годишният младши инспектор Петър Бъчваров беше смъртоносно ранен вечерта в понеделник при опит да спре влизането на нелегални мигранти в България в района на село Голям Дервент. За проявен героизъм и смелост и за изключителни постижения в борбата с престъпността и опазването на реда, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев присъди на Петър Бъчваров посмъртно Почетния знак на МВР.

През декември са задържани общо 1162 граждани на трети страни, от които 92 на вход, 84 на изход без регистрация от органите на МВР и 986 са установени в незаконен престой във вътрешността на страната, сочат данни на МВР. Броят им е с 1,4% по-малко в сравнение с предходния месец (1178 лица).

Данните на МВР показват, че през цялата 2022 г. са задържани общо 16 767 граждани на трети страни. От тях на вход на държавната граница – 2298, на изход без регистрация – 2377 и установени в незаконен престой във вътрешността на страната – 12 092 лица. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2021 г. (10 799) се отчита 1,6 пъти увеличение.

През 2023 г. беше назначен нов служебен кабинет след поредния неуспешен опит да се състави редовно правителство и новите стари служебни министри отново започнаха да търпят критики относно справянето с мигрантския натиск. Как се справя служебното правителство с мигрантския поток е въпрос, който всеки един трябва да отговори за себе си.

По данни на Дирекция „Миграция” за първия месец на годината са задържани общо 631 граждани на трети страни, от които 46 на вход, 98 на изход без регистрация от органите на МВР и 487 са установени в незаконен престой във вътрешността на страната. Броят им е с 45,7% по-малко в сравнение с предходния месец (1162 лица). През месеца в незаконен престой във вътрешността на страната са установени 487 граждани на трети страни , което е с 50,6% по-малко спрямо предходния месец (986 лица). Сред тях преобладават гражданите на Афганистан – 81,1% и Сирия – 16,8. През януари беше задържан служител на МВР, превозвал нелегално 31 мигранти в микробус на АМ "Тракия".

През февруари са задържани общо 647 граждани на трети страни, от които 42 на вход, 81 на изход без регистрация от органите на МВР и 524 са установени в незаконен престой във вътрешността на страната. Броят им е с 2,5% повече в сравнение с предходния месец (631 лица). През януари-февруари 2023 г. са задържани общо 1278 граждани на трети страни. От тях на вход на държавната граница – 88, на изход без регистрация – 179 и установени в незаконен престой във вътрешността на страната – 1011 лица. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2022 г. (2086) се отчита 38,7% намаление.

През февруари в камион бяха открити телата на 18 мигранти край софийското село Локорско. В последствие стана ясно, че от 52 превозвани мигранти 34 са оцелели и са настанени в няколко столични болници. Мигрантите са влезли през границата ни с Турция, били са няколко дни в района на Ямбол, а след това са били натоварени в камион, в тайници под дървен материал. Като обвиняеми бяха задържани петима души като Софийският градски съд постави на обвиняемите за каналджийство и превозване на 52 мигранти най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.

През месец март отново ставаме свидетели на залавянето на мигранти, но все още не е излязла официалната статистика за броя на заловените по границата и във вътрешността на страната. Въпреки това обаче досега бяха открити 54 мигранти в микробус на АМ "Тракия" край Пазарджик, а трима души, сред които бременна в 7-мия месец жена и военен, бяха заловени, докато превозваха четирима нелегални мигранти.

Мигрантският натиск наред с икономическите предизвикателства се превръща в една от основните заплахи, с които трябва да се справя държавата. /БГНЕС