Михайлов: Хубчев сам си тръгна, има оферта от друг клуб

Борислав Михайлов изтъкна, че скандалът с отбора на Верея, който бе изваден от състава на Първа лига, няма да се отрази негативно на БФС.

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов разкри, че доскорошният селекционер на националния отбор Петър Хубчев сам е пожелал да напусне, тъй като е бил раздвоен, защото е имал оферта от друг клуб. По-рано днес Михайлов официално представи новия треньор на "лъвовете" Петър Хубчев, предаде репортер на БГНЕС.

Още миналия месец се заговори, че Хубчев има оферта да застане начело на Левски и ще си тръгне от националния отбор, като днес треньорската рокада в тима бе потвърдена след заседанието на Изпълнителния комитет на БФС. "Много искам да благодаря на човека, който се съгласи в този труден и деликатен момент, толкова скоро до мачовете с Чехия и Косово, при положение, че и след два дена изтича срока за повиквателни за чужбина. Това означава много за мен, че той се съгласи. Той е един от най-големите футболисти на нашето време и въобще и това говори много за него като човек, който вярва в българския футбол и националния отбор. Надявам се да има късмет и да успее да класира отбора", представи новия треньор Михайлов.

"Хубчев е преценил, беше раздвоен, има оферта и от клуб, разбирам го и него. Той каквото можа направи, както каза и Краси, той направи една добра основа. Никога не го е гонил, той просто сам реши, че иска да поеме нещо друго. За всички други спекулации, защото някой е казал нещо или не е казал, или е обидил момчетата или не е обидил - това е мъжки спорт, на никой не се сърдя, животът продължава", коментира оттеглянето на Хубчев той.

Михайлов категорично отхвърли да е имало някакво вмешателство в работата на Хубчев от страна на ръководството на БФС. "Това не е вмешателство, критика може да се приема от всеки. Освен това Лечков е отговорник за националния отбор. Критика не е вмешателство. Той ми каза, че е раздвоен. Той си тръгна сам по негово решение. Това се случи в края на април", обясни президентът на БФС.

По темата, че от следващия сезон в Първа лига отборът, който е на последно място в класирането след изиграването на 32 кръга, директно ще изпада във Втора лига, а няма да участва в баражи за оставане в елита, както беше досега, Михайлов заяви: "Тази година приключихме третата година от този проект и ще продължим с нови три години, само с тази промяна. По мнението на всички специалисти, треньори, футболисти и журналисти това, че отбор, който е взел най-малко точки до 32-ия кръг, не е много логично да има възможност да играе в плейофите и да остане в групата. Така че мислим, че това е най-чистият вариант - този с най-малко точки изпада".

Президентът на БФС сподели и мнението си за изминалия сезон на първенството. "Първенството е много интересно, не се знае кой ще бъде шампион, има плейоф за Лига Европа, има спор за отборите, които изпадат, освен Верея. Има футболно напрежение във Втора лига за това кои ще бъдат на бараж. Така че абсолютно се оказа оправдана смяната на схемата и на начина, по който се играе Първа лига. Смятам, че е едно много стойностно и равностойно първенство".

Михайлов изтъкна, че скандалът с отбора на Верея, който бе изваден от състава на Първа лига заради пет сигнала за уговорени мачове, дошли от УЕФА, няма да се отрази негативно на БФС. "По никакъв начин няма да се отрази на българския футбол. Всички федерации работят срещу този бич за футбола. Достатъчно съмнения има, сигнали на УЕФА, има в нашия дисциплинарен правилник, самите ръководители на Верея са знаели за това нещо, били са предупредени, един път са глобени, така че няма нищо странно в това, което се случва. Не мога да имам съмнения (б.ред. че други отбори са замесени), тъй като всички пет за целия шампионат са срещу отбора на Верея и за мачове на Верея, никъде не е упоменат друг отбор", каза Михайлов.

"За мен съдийството тази година е по-добро от всяка друга година. Неслучайно се променят и таксите на самите съдии. Върху тях се оказва огромен натиск, има хора, които три дена преди мача започват да говорят за съдията, преди мача, по време на мача, след мача. Нашето съдийство е много по-добро от други европейски първенства. Поради тази причина няма и промяна в Съдийската комисия. На съдиите трябва да се дава вот на доверие и от вас", каза още той.

Михайлов разкри, че е възможно българското първенство да започне да използва системата за видеоповторения (ВАР) до две години. "Реалистично чисто финансово ВАР може да се въведе до две години. Сега можем да гледаме и да се учим дали е подходящо за България, за българския манталитет, за стадионите, с които разполагаме, там трябва да има място за въпросните съдии, монитори. Аз искам да се убедя, че това ще бъде от полза на българския футбол, но ако продължава така да се развива във времето и нейната цена ще падне. Когато узрее момента, няма спънка да инвестираме в тази система. Това е бъдещето, не мога да се ангажирам с точна дата, но най-вероятно до две години може да се случи", обясни той.

Президентът на БФС уточни, че няма никакви промени в различните комисии на футболната централа за следващия сезон. /БГНЕС