Мика Зайкова: Суверенът не даде мнозинство, той каза – работете заедно

Нека да бъдем консултативни и да работим за мечтата на народа – за просперираща България, за народ, който има достоен живот и е достоен член на ЕС. Народът ни каза, че не иска да живее повече така, че иска промяна.

С тези думи Мика Зайкова от „Има такъв народ” започна изказването си от най-висшата трибуна. Като най-възрастен народен представител Зайкова открива първото заседание на 46-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Нашият народ ни каза, че не иска да живее повече така и иска промяна. Това излезе от резултатите от изборите. Всички партии на промяната повишиха своя резултат. Това е отговорност.

Суверенът не даде мнозинство на нито една партия, той каза – работете заедно, заяви Зайкова.

Суверенът ни каза също да спрем с изборите и да се захванем с работа. Няма да е лесно и бързо, но е възможно. Това го показаха нашите колеги от служебното правителство, което работи досега. ЕК ни каза, че са необходими реформи в съдебната власт, главният прокурор да бъде подсъден, контролиран и сменяем. От Брюксел ни казаха още, че не трябва да избираме съдии без конкурс и че имаме проблем с ВСС.

Имаме да правим много реформи - реформа в образователната система. Важно е какво учат нашите деца, 37% от завършващите средно образование са функционално неграмотни. Трябва да въведем електронно управление и дигитализация, за които се говорят още от 2004 г. Къде потънаха милионите евро за електронно правителство, добави Зайкова.

Най-важното е да си изберем правителство, отбеляза още тя и подчерта, че е важно какви ще са неговите приоритети и какви политики ще осъществяват.

Европа винаги ни е помагала и сега ни помага, тя няма да ни изостави. Важно е какво ще направим с европейските средства. Те трябва да бъдат вложени ефективно и да не бъдат откраднати. За това ви призовавам към разум и диалог. Омразата е път към никъде. Най-тежкият диалог има позитивни резултати, стига да имаме обща цел, а тя е България. Не забравяйте кой и защо ви е изпратил в новото 46 Народно събрание. Пожелавам мечтата на нашия народ да се сбъдне и да се поздравим съвсем скоро с една просперираща България, заяви Мика Зайкова. /БГНЕС