Михаил Атанасов: Успяхме да тушираме напрежението във финала със Словакия

Успяхме да тушираме напрежението във финала със Словакия. Това сподели старши треньорът на девойките ни до 18 г. Михаил Атанасов, които стигнаха до исторически успех на Европейското отборно първенство във Франция, предаде репортер на БГНЕС. На финала нашите момичета надвиха Словакия с 2-0 победи. На събитието в Пресклуб България присъстваха още кондиционният треньор Милен Илиев, спортният директор на БФ Тенис Даниел Ангелов, членът на Управителния съвет на Федерацията Мариана Ненова, както и състезателките до 18 г. Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова.

Михаил Атанасов.

Две тежки седмици за отбора, за всички нас беше доста трудно. Наистина, Словакия бяха отборът, който е дошъл за титлата, но ние намерихме решения да се справим. На финала имахме предимство, бяхме с една крачка пред тях, защото вече играхме един път в Румъния, знаехме какво да очакваме от отбора. Имаше голямо напрежение в нас заради победата ни в Румъния, но ние успяхме да го тушираме – ние вярвахме в нашите възможности и така успяхме да постигнем този успех. Искам да благодаря лично на физиотерапевта и кондиционен треньор Милен Илиев, защото бяхме подготвени на 100% за всеки мач“, започна Атанасов.

Доста добро представяне, гордеем се, че представихме България по най-добрия начин. Показахме най-доброто, може би на финала, не мога да кажа, че ни беше най-трудно, бяхме играли вече срещу Словакия, но се гордеем, че станахме европейски шампионки. Разликата е огромна в сравнение с преди шест години, тогава не осъзнавах какво става, но сега на 18 знаеш какви са мечтите ти – по-трудно е, защото се навлиза в женския тенис“, коментира Глушкова.

Искам да благодаря на целия отбор, за мен беше голямо напрежение да играя първи мач, защото знаеш, че трябва да поведа отбора с победа, за да имаме самочувствието и спокойствието за Дени. Мисля, че всички дадохме най-доброто от себе си въпреки болежките и травмите, които имахме, благодарение на Милен се справихме във всеки мач“, сподели Цонева, а Великова добави: „За мен това е второ европейско отборно първенство, много се радвам за успеха ни. Всеки мач беше труден за нас, напрежението беше на едно и също ниво, всеки се притеснява за другия, мотивацията беше доста висока от страна на нашите треньори, защото по този начин те ни помагат да играем по-добре, да сме по-спокойни. За жалост, ставаме на 18 години, нямаме повече турнири за девойки и ще се стремим за по-нагоре в женския тенис“.

Денислава Глушкова.

На първо място, искам да използвам случая и да благодаря на целия отбор за това, което направихме за българския тенис, за Българска федерация по тенис, за услилията и жертвите, които положихте. Ние сме изключително горди от този успех, защото това се случва за първи път в нашата история. Искрено се надявам и трите ни тенисистки да направят този преход към жените, те са наясно какво ги чака – генерално, мога да кажа, че тази лятна кампания от европейски първенства беше изключително успешна. Не съм очаквал толкова добри резултати. Миналата седмица имахме четири отбора на топ международните форуми – нашите девойки, девойките до 16 г., момчетата до 18 г. и момчетата до 14 г., които играят своето световно първенство в Простейов. Ако върна малко и лентата назад, тази година резултатите препотвърждават това, което започнахме да градим. След всички тези неща, тук е моментът, в който искам да се обърна към ръководителите на спорта, към властимащите просто да обърнат внимание и да помислят какви са възможностите, защото тенисът е един от най-социалните спортове. Мисля, че безапелационно с тези резултати тенисът си е извоювал правото да бъде в първа категория на спортовете“, сподели Ангелов.

Искам да кажа, че момичетата, треньорът и кондиционният треньор бяха много скромни. Тази фаза на европейските първенства е всъщност много тежък формат. За разлика от другите водещи нации, ние играем с едни и същи състезатели – те са на ръба на силите си, те нямат тези възможности да участват в повече турнири. Ранкингът на втората и третата ни ракети беше над 1000, а нивото на игра беше за топ 50. Така че, поради въпросните обективни обстоятелства, нашите състезателки са поставени при други условия. Те играха срещу свежи състави на Унгария и Румъния, а словачките, които бяха всъщност на Европейските лични първенства, бяха с три равностойни тенисистки. Нивото 18 г. е най-тежкото и ще дам само за пример финалът на квалификациите при юношите – френският отбор, спечелил купата, беше с трима играчи АТП класиране, което кореспондираше на нашето класиране за Купа Дейвис миналата година. Нашите момичета играят равностойно с такива тенисисти, а девойките се наложиха над подобни състезателки, които ходят на турнир с бус, с физиотерапевт, с лагер преди надпреварата и т.н. Става въпрос за друго ниво на подготовка“, каза Ненова.

Даниел Ангелов.

Иначе, бих искала да кажа за момичетата, че всяка една от тях понесе както физическа, така и психическа тежест. Резервата, която обикновено не се оценява достатъчно пълноценно, трябва да е две седмици постоянно готова, независимо кой-как тренира, да е готова да излезе на мач без значение кога и срещу кого. Мишето изнесе най-много мачове физически и наистина адмирации, защото тя през годините беше все в ролята на резервата. Това не й попречи да продължи напред, реализира много хубави резултати тази година. Денислава, за нея също беше много тежко, тя беше с болки още от Европейското първенство, повечето мачове бяха в дъжд. Нейната роля на лидер беше безспорна, защото тя разполагаше с необходимия опит. Факт е, че треньорът Михаил Атанасов не се увлече да пуска своята състезателка, преценяваше всяка ситуация и даваше много адекватни решения, поне това, което се вижда без картина. Милен, просто нямаме никакво съмнение, съм убедена, че без неговата пълноценна помощ след всеки мач, момичетата нямаше как да се справят. Тенисът се различава от другите спортове с това, че 50 седмици трябва да си във форма, за да си на върха. Публиката очаква от теб резултати всяка седмица“, добави тя. /БГНЕС