Михаил Груев: Представяме сложна и многопластова картина на Балканските войни

Представяме една действително сложна и многопластова картина на двете Балкански войни.


Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Държавна агенция "Архиви" по повод документалната изложба "Велики дни – Сломени дни", посветена на 110-годишнината от края на Балканските войни (1912 – 1913 г.).

Михаел Груев отбеляза, че изложбата е част от инициативите, които българската държава прие чрез Инициативния комитет за отбелязване на 110-годишнината от Балканските войни. "Всъщност ние показваме една панорама не само на бойните действия, но и на дипломатическите ходове, на живота в тила, на обикновения живот на войниците на фронта", подчерта той.


Председателят на ДА "Архиви" обясни, че в изложбата присъстват и документи, които за първи път се показват на българската публика. "Това са документи от Османския държавен архив, от архивите на Румъния и Черна гора, както и документи, които се съхраняват при нас, но много рядко показваме", заяви Груев. Той уточни, че това са оригиналите на международните договори, с които приключват войните, а също и Манифестът на Цар Фердинанд за обявяването на Балканската войни и т.н.


"Войната има много лица", посочи Груев, като допълни, че тя има и лицето на директните бойни действия, но също и живота в тила, както и грижата за ранените. Всичко това, според председателя на ДА "Архиви", някак си остава встрани от стандартния интерес към войната и точно това са се опитали да покажат в изложбата, посветена на 110-годишнината от Балканските войни.

Михаил Груев отправи благодарност към партньорските институции от Турция, Румъния и Черна гора, че са се включили в изложбата, както и на нейния куратор Димитър Попов от Дирекция "Публичност на архивите" и на художника Ива Велинова.

Изложбата "Велики дни – Сломени дни" ще може да бъде видяна тук, в изложбена зала "Архиви", до 6 юни от всички желаещи да се запознаят по-подробно с историческите факти, свързани с двете Балкански войни. След това тя ще пътува в други градове в страната. /БГНЕС