Михаил Найденов: Борбата с дезинформацията е постоянна задача

През следващите две години дезинформацията ще бъде риск №1 и ще бъде широко използвано оръжие по време на изборите в различни части на света.

Изкуственият интелект може да бъде опасен помощник на дезинформацията.

Това заяви в интервю за БГНЕС Михаил Найденов, експерт по отбрана и член на Атлантическия съвет на България.

„Тазгодишното издание на Световния икономически форум в Давос е предшествано от издаването на Доклада за глобалните рискове, в който над 1500 водещи световни експерти са интервюирани и на базата на техните отговори като риск №1 е посочена дезинформацията през следващите две години, а на второ място са поставени екстремните климатични условия“, заяви Найденов.

Той отбеляза, че през следващите 10 години експертите са посочили климатичните промени, но дезинформацията се запазва като един от основните рискови фактори, който е поставен на пето място.

Найденов заяви, че през следващите 2 години близо 3 милиарда жители на Земята ще трябва да направят своя избор. Тази година ще има избори за Европейски парламент, в САЩ ще има президентски избори. Правото си на глас също така трябва да упражнят народите на Индия, Мексико, Индонезия и други големи държави.

„По време на изборите дезинформацията ще бъде широко използвана като оръжие за постигане на политическо влияние и оказване на въздействие върху вътрешнополитически процеси“, предупреди Найденов.

Изкуственият интелект също може да се окаже много опасен помощник на дезинформацията.

„Изкуственият интелект все по широко ще навлиза, следователно държавите трябва да са готови да се противопоставят на тези предизвикателства. В тази връзка е ключово важно да се изгради национален капацитет за противодействие на дезинформацията, включително даването на отговор на предизвикателствата, произтичащи от недобросъвестното и враждебно използване на възможностите на все по-бързо развиващия се изкуствен интелект“, подчерта експертът и член на Атлантическия съвет в България. Той уточни, че става дума за дийп фейкове, които могат да окажат незабавно влияние върху обществените нагласи и настроения, особено в периодите преди избори.

Михаил Найденов заяви, че България ще продължи да бъде обект на руски хибридни атаки, като дезинформацията е едно от главните оръжия, и трябва да бъдем подготвени.

„Виждам изграждането на устойчивост и на готовност за противодействие на две нива – държавните институции и общество“, заяви той.

Ако започнем от обществото трябва един постоянен процес на повишаване на медийната грамотност на хората. Този процес трябва да започне от училището, където учениците трябва да бъдат научени да разпознават фалшивите новини.

Той отбеляза със съжаление, че българското общество в момента е силно податливо на дезинформация и манипулация, особено през социалните мрежи. Експертът препоръчва да се проверява информацията във Фейсбук и YouTube, а не да й се доверяваме слепешката. „Това дава широко поле за негативно враждебно въздействие“, добави Найденов.

По отношение на държавата, експертът смята, че тепърва трябва да се изграждат способности не само за противодействие на дезинформацията, но и за изграждане на стратегически комуникации.

„Всяко министерство и институция трябва да умее да обяснява на обществото какво прави и защо го прави. В бъдещата среда на война на наративите ние ще бъдем подложени на непрекъснато информационно въздействие. В тази връзка всяка една институция трябва да изгражда капацитета си за стратегически комуникации“, каза Найденов.

Той даде и конкретен пример с Министерството на отбраната, чиято дейност е една от най-атакуваните от руската дезинформация. „Трябва да се обясни, защо е в наша полза да изпращаме оръжия на Украйна и защо трябва да следваме тази линия, защото тя е гаранция за нашата национална сигурност. Подпомагайки Украйна, подпомагаме себе си и нашите съюзници в Европа и НАТО да бъдат по-сигурно и по-стабилни“, каза Найденов.

Експертът посочи като добър пример работата на Информационния център на МО, който работи изключително добре през последните месеци. Във вестник „Българска армия“ е създадена рубриката „Дезинфо радар“, където се опровергават фалшивите новини и си предлагат интересни анализи.

„Следва и другите институции да работят по тази тема. Но на централно държавно ниво трябва да се полагат усилия и това трябва да бъде постоянна задача, защото дезинформацията е риск №1“, подчерта Михаил Найденов. /БГНЕС