Михаил Найденов: Да се освободим от проруското модериране на българско съдържание във Фейсбук

Войната не е само война на оръжията, войната е война на наративите, информационна война.

Свидетели сме на един перфектен пример как с хибридна операция нещо, създадено от американския предприемач на Изток, в България, бива пленено и превърнато в оръжие на руската хибридна война.

Вече сме информирали български евродепутати, които се ангажираха лично да поставят въпроса на ниво европейски институции и пред Европейската комисия, защото на тази основа трябва нещо да направим. Ние вече водим борба България да бъде свободна от проруското модериране на българско съдържание във Фейсбук, въпросът е принципен и ние няма да се откажем.

Това заяви пред БГНЕС Михаил Найденов, експерт по отбрана и член на Атлантическия съвет на България.

Говорим за хибридна война, която включва различни елементи, не само военно дело, икономика, политика, дипломация, кибероперации, също така и информационни операции. Оказва се въздействие върху общественото мнение, формиране на обществени нагласи, така че обществото да влияе върху вземането на националните решения на стратегическо ниво, заяви Михаил Найденов.

Какво наблюдаваме в България, една изключително добре към момента, според мен и колегите ми от Атлантическия съвет, руска хибридна информационна операция чрез използването на най-популярната социална мрежа в България, а именно Фейсбук.

Според данните на „Ройтерс институт“ и Университета Оксфорд за 2022 г., българинът се информира онлайн, включително и от социалните мрежи, това е най-популярният начин да получава новини, допълни Найденов.

„След това са националните телевизии, но на практика те са се изравнили като популярност, но най-мощната медия е Фейсбук. Ето къде може да бъде, формирано, манипулирано общественото мнение и насочвано в дадена посока. Тук руснаците добре са си свършили работата, как успяват не само като разпространяват във Фейсбук проруска пропаганда, това е всеизвестно. Да, мерки се вземат след началото на войната срещу Украйна, много акаунти бяха затворени, чуваме за успешно противодействие в Западна Европа, но какво става в България”, продължи той и обясни:

Съдържанието на български език фактически се модерира от фирми, субконтрактори на Meta. Модераторите на български език решават, кое може да стане като публикация, кое може да бъде свалено, кое да бъде санкционирано като език на омразата – като нарушаващо стандартите на общността решават. Има и алгоритъм на изкуствения интелект, който по дадени ключови думи успява да отсее дали определено съдържание трябва да бъде санкционирано както и графично съдържание. Но, има случаи, в които изкуственият интелект не може да се справи и трябва човек да чете и прецени дали даден пост има език на омразата или не, съответно да остане в платформата или не.

Според него след началото на войната, в България наблюдаваме много българи, общественици, а и обикновени потребители, които силно критикуват Владимир Путин и неговата агресия, неговата политика. „Силно критикуват руските действия в Украйна и най-вече насилието, военните престъпления, които руските въоръжени сили извършват в Украйна“, каза експертът.

„Точно такива публикации са масово докладвани и сваляни, след преповторно сваляне започват да се налагат санкции. Имаме затворени акаунти, блокирани акаунти за 3, за 30 дни, абсолютно за нищо. Хора, включително и наши членове на Атлантическия съвет, аз също бях потърпевш, защото сме критикували войната в Украйна”, подчерта Найденов.

Злоупотребата от страна на модераторите в полза на Русия е доказателство за „системните атаки“ към страницата на Атлантическия съвет на България, „докладват се постове, постовете се свалят и като се натрупат определени нарушения срещу нас се предприемат действия, например рестрикция на видимостта на страницата. Обжалваме абсолютно всичко, което е санкционирано и свалено”, обясни Найденов, но добави, че от това няма никаква полза.

Първо, Meta-Facebook е продукт на американската мечта, виждаме един млад предприемач – Марк Зукърбърг, който прави империя за милиарди, но това не е само бизнес проект. Това е проект, който дава глас на всеки обикновен човек, който на практика има своя медия, да изказва своето мнение. Вие може да имате 2-3 хиляди, до 5 хиляди максимално приятели и последователи, вие на практика имате една малка медия. Атлантическият съвет на България със своята страница и автентични последователи на практика разполага със своята медия, макар и не толкова голяма като мащаб. Сега този наш глас е задушен и както виждате опитват се да ни мачкат, но ние няма да им разрешим, ние продължаваме напред и въпреки всичко и тези рестрикции последователите на нашата страница се увеличават. Видимостта ѝ е все по-стеснена, но нейните последователи се увеличават и на практика това да го кажем е като една тръба, колкото и да се опитвате да стеснявате тръбата, все пак дебитът си остава един и същ даже се увеличава, налягането няма как да бъде спряно и истината ще излезе наяве и това направихме ние като написахме писмо до Марк Зукърбърг, каза Найденов.

Той припомни, че социалната медия не се регулира от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Това, което правим е да пишем на Надзорния съвет за всяка една публикация, но за момента без резултат, включително и на личния мейл на Марк Зукърбърг. Пишем, разбира се, до официалните мейли на структурата, но въпросът е какво можем да направим ние. Американската държава е демокрация, не може правителството да се меси в частния бизнес, т.е не можем да искаме подобна намеса. Макар, че въпросът е такъв би следвало в Америка да се обърне внимание на този проблем, защото във момента Америка подкрепя Украйна и ние заедно сме изправени като съюзници и стратегически партньори пред предизвикателството Русия и в същото време една американска компания на местно ниво, благодарение на субконтракторите, се използва за целите на Русия, смята Найденов.

Според него от една страна Америка дава оръжие на Украйна, а от друга страна Фейсбук служи на руските цели.

Ситуацията е странна малко като параграф 22, но това, което ние мислим да направим е да се обърнем към Конгреса на САЩ, след като изпълнителната власт не може да се меси в действията на частния сектор, все пак американският законодател трябва да знае до къде може да се стигне, готови сме да предприемем тези действия, заяви експертът. /БГНЕС