Михаил Найденов: Фокусът на отбраната трябва да е върху технологиите и съюзното разполагане на сили

Срещата на НАТО в Мадрид е с историческо значение. Тя е формираща за бъдещето на НАТО и разбира се за сигурността на страните-членки, най-вече на тези, които са по източния фланг.

Защото главното предизвикателство в момента е руската агресивна политика, агресията, войната срещу Украйна и тази стратегическа концепция, която приеха, даде подходящия отговор на опасностите, на заплахите пред Алианса през идните 10 години, а и занапред. Това заяви за БГНЕС военният експерт Михаил Найденов.

Стратегическата концепция е тази година приета. Последната беше 2010 година. Тази стратегическа концепция може да се каже, че постави Алианса на нова основа. Беше върнат фокусът към колективната отбрана, към възпирането и към отбраната. Ако в периода след края на Студената война се разчиташе, че напрежението в Европа постепенно дори ще изчезне, че няма да има никаква заплаха от въоръжено нападение на страните-членки и тогава логично алиансът в стратегическите си концепции след това се насочи към операции зад граница, към установяване на повече партньорства, добави Найденов.

Според него, сега фокусът вече е върнат върху същността на Алианса, това, за което той е бил създаден през 1949 година - защита на Европа и на Северна Америка от всякаква възможна агресия.

„Това е смисълът на този документ и на стратегическата концепция. Тя върна НАТО към неговата основна същност“, подчерта Найденов.

Той е категоричен, че срещата на НАТО в Мадрид отваря възможност и за България, и за всички страни по Източния фланг на НАТО. „Но доколко ние ще съумеем да се възползваме от възможностите, това зависи от нас самите, от това каква политика ще водим, какво национално лидерство ще имаме през идните 10 години. Както казах Алиансът се върна към своята основна същност – възпиране и отбрана, защита по смисъла на член 5. Както беше заявено всеки инч, всеки сантиметър от съюзната територия ще бъде защитен по силата на член 5. Но въпросът е, че тази концепция не е само по отношение на защитата и на сигурността, тази концепция отваря възможности - възможности за това всяка държава-член да се развива интензивно, да изгради силна отбрана, така че да може да се възползва максимално от предимствата на членството. Като започнем от това засилване на предното присъствие на Алианса. На практика има възможност за надграждане от батальонни групи към бригади при вземане на съответните решения, но това отваря възможност и страните-членки, на чиято територия са разположени на силите на НАТО, да имат повече възможност за оперативна съвместимост за съвместни учения и тренировки, за изграждане, за интензивно изграждане на техните въоръжени сили. И не на последно място бяха взети важни решения на тази среща на върха в Мадрид относно технологичната трансформация на Алианса. Беше дадено началото на фонд за иновации, който ще финансира през идните години проекти, стартъпи, насочени в сферата на високите технологии, каза Найденов.

Да се надяваме, че България и български компании ще могат активно да се включат в този процес в технологичното обновяване, така че на тази среща се взеха решения и по отношение на технологиите, на бъдещето. Ето бяха също така взети решения за намаляване на вредните емисии, бяха поставени цели. Това обаче означава, че все пак високотехнологични и въоръжени сили с по-малко емисии, но това не означава по-малко ефективни. Това означава наистина технологично развитие, технологичен напредък и да се надяваме, че България ще бъде в крак с времето, каза още военният експерт.

България има още много път да измине, но преди всичко трябва да има воля. За да започне всяка една промяна, трябва една крачка. Ние трябва да имаме национална визия как през следващите 10 години виждаме нашето членство в НАТО, дали ще бъдем само ползватели на сигурност, каквато в случая гарантира стратегическата концепция или ще се обърнем и към възможностите за развитие на нашите въоръжени сили, на Българската армия. Тоест нека от тези решения, които са взети, ние стратегически да мислим как да издигнем на високо ниво нашата отбрана с фокус върху технологиите и към съюзното разполагане на сили у нас, които да допълнят на първо време недостатъчните способности на въоръжените сили. И там, където има дефицити те да бъдат запълвани със съюзни сили и средства, което всъщност е практика, която е възприета по целия Източен фланг и България не бива да изостава от това, подчерта още Михаил Найденов. /БГНЕС

Категории: