Михаил Найденов: Институции и общество да работят заедно срещу руските хибридни атаки

Хибридните заплахи от страна на Русия са адресирани в недостатъчна степен, що се отнася до тежестта на атаките срещу България. Трябва да имаме национална стратегия за противодействие срещу тях. Сега сме на прав път и институциите, и гражданското общество трябва да работят все повече и повече.


Това заяви в интервю за предаването на английски език на БГНЕС Михаил Найденов, експерт по отбрана и член на Атлантическия съвет на България.

Според Найденов е изключително важно институциите да действат адекватно срещу хибридните заплахи.

„На първо място трябва да имаме национална стратегия за противодействие срещу тях. Перфектна възможност сега може да се произлезе от процеса на изготвяне на нова национална стратегия за сигурност, защото сегашната вече е остаряла, тъй като беше актуализирана през 2018 г. В момента имаме пълномащабна война на Русия срещу Украйна и съответно нова среда за сигурност.

На въпрос на БГНЕС дали институциите са достатъчно интегрирани, за да се справят с този проблем, Найденов отбеляза необходимостта от още повече усилия.

„Мисля, че могат да направят повече. Нуждаем се от концептуална основа и от разработване на политики. Всяка национална политика трябва да включва в себе си противодействие на хибридните посегателства. Този въпрос трябва да бъде включен във всички секторни политики, като сигурността, отбраната, икономиката, енергетиката и информацията“, заяви той.

Експертът подчерта, че България е постоянна цел на хибридните заплахи от руска страна, а целта е да се повлияе върху процеса на вземането на решения.

„Това е отчетлива цел на руската подривна дейност. Например непредоставянето на военна помощ за Украйна е резултат от руска подривна дейност и хибридна заплаха. Хибридната война не се обявява - тя е постоянна и се развива. Някои дейности могат да останат незабелязани, но те съществуват“, каза той.

Що се отнася до ролята на България за сигурността в Черноморския регион, Найденов отчете важната географска позиция на страната както в Черно море, така и в Югоизточна Европа.

„Страната според руската доктрина за субверсии е разглеждана като врата към Балканите. Дори ген. Решетников заяви това директно преди 5 години. Без България те не могат да стигнат до Сърбия, Гърция, Република Сръбска и други страни. Имаме оста Белград, Баня Лука, Република Сръбска, която е ос на влияние на Русия“, подчерта специалистът по отбрана.

Найденов запита защо руският културно-информационен център в България все още е активен.

„Не би трябвало да бъде така. В този случай, след като имаме пълномащабна агресия срещу Украйна, след като Русия обяви България за вражеска държава и имайки предвид постоянната руска подривна дейност, смятам, че не би трябвало да се допуска функционирането на подобни институции в България“, посочи той.

На въпрос относно кой е главният метод, който Русия използва срещу страната ни, експертът обясни, че Москва разполага с т. нар. хибриден инструментариум (hybrid toolbox).

„Те имат много добре развита инфраструктура. Дезинформацията е най-видимият инструмент и виждаме, че тя работи, например в социалните мрежи. Видяхме какво стана, когато модерирането на българския Фейсбук беше де факто „хванат“ от Кремъл. Да се надяваме, че в момента нещата отиват в добра посока“, обобщи Найденов. /БГНЕС