Михайлов: Българският футбол е много добре, не му трябва революция

"На българския футбол не му трябва революция, защото той си е много добре, клубните ни отбори се представят много добре, първенството ни е интересно, има много неща, които са направени и няма нищо извънредно, за да има революция или еволюция", заяви президентът на БФС Борислав Михайлов пред НОВА във връзка със слогана на кандидата за президентския пост във Футболния съюз Димитър Бербатов - "(Р)Еволюцията е тук".

Борислав Михайлов

Михайлов изтъкна, че от екипа на Бербатов са казани неверни неща в хода на неговата кампания. "Никога не сме се карали, даже бяхме в много добри отношения. Няма нищо извънредно в българския футбол в момента, за да има извънреден конгрес. На 18 март има насрочен редовен конгрес. Нито им се сърдя на екипа на Бербатов, те ми се обадиха и казаха, че са от другия отбор, но след това и двамата казаха неща, които не са коректни. На Боби Станков беше подадена ръка от мен, плащано му е обучение, беше делегат на УЕФА, благодарение на мен. И Бербатов е викан в прокуратурата, абсолютно нелепо е да се твърди, че има натиск към Зоналните съвети. Тяхната кампания е агресивна, с много неверни неща. . Със сигурност има някой, защото това не е типичният той, който го познавам. Аз казах, че няма да позволя война в българския футбол, футболът не заслужава подобни отношения между големи бивши футболисти, защото аз смятам, че също съм бил голям вратар. Със сигурност друг българин не е имал такова лоби в УЕФА, няма и да има", коментира Михайлов.

"Отвън винаги е по-лесно да се види, видях какво мога да променя в себе си. Чисто като организация е важно да си извън на това, което си ръководител, за да видиш как можеш да направиш нещо повече. Със сигурност ми липсва едно класиране, което го имам като първи вицепрезидент и отговарящ за националния отбор, но се надявам ако спечеля, през следващите четири години да го направим. Това е основното, което е разочароващо за мен и за всички привърженици на футбола. Във всички сфери на футбола всичко е доста по-добре преди - клубния футбол, инфраструктурата на клубните и националните отбори, базата на Футболния съюз, неговата независимост, най-вече финансова. В българския футбол има много малко пари, за да има корупция, така че трябва да се търси на други места", каза президентът на БФС относно периода си извън футболната централа.

Той коментира и ситуацията след мача с Англия през есента на 2019 година, когато подаде оставка. "Конкретно принуден от личност или група хора не съм бил, но така или иначе имаше много напрежение, излишно създадено върху мен. Резултатите не бяха добри, имаше и много обективни причини - треньорът на националния отбор си тръгна в посока Левски. Всичко беше нагласено и режисирано да се случи така. Това е 100 процента сигурно, начинът на влизане на хората през сектор А, освиркването, до 16-та минута си свършиха работата. Не знам кой го е организирал, нито защо, но това е факт. За мен беше може би добре така да се случи и аз гледам по друг начин на нещата. Със сигурност има връзка и влизането на ГДБОП в БФС, както има натиск срещу хора. Ние сме проверявани много пъти, но тогава беше по-зрелищно. Беше по-добре да отпуша напрежението, въпреки че се използвах за бушон на най-високо ниво. Тогава подкрепа от държавата не съм чувствал, иначе винаги сме били добре с министър Кралев. Футболът никога не е бил част от политиката, нито обратното. Аз по никакъв начин никога не съм се занимавал с политика".

"Според мен само създаване на суматоха и всичко да се случва по-тежко, защото Конгрес по никое време, по време на първенства, мачове на националния отбор в същия ден, свикана от съд, от жена, която със сигурност не знае какво е направила и по време на пандемия да съберем 700 човека. Ще направим всички мерки, най-вече за здравето на хората", каза Михайлов във връзка с извънредния конгрес на БФС на 12 октомври.

"Аз много от мечтите съм си ги изпълнил, и като играч, и като ръководител. Бях решил февруари да приключа, на нов стадион, с отбор класирал се, но не повече от рамките на четири години. Ако може да се случи до четири години да имаме стадион и да се класира отбор, със сигурност ще бъде доволен, от живота си. Така или иначе, ако спечеля, това ще ми бъде последният мандат", завърши Михайлов, който е начело на БФС от 2005 година. /БГНЕС