Михайлов: Надявам се до 1-2 години да имаме стадион за европейски финал

"Няма футболна федерация в света, която да прави стадион, това е въпрос на държавна политика в спорта. Надявам се в скоро време да има един хубав голям стадион в България, въпреки че вече два такива са напът - в Пловдив двата стадиона вървят добре, строителството върви. Освен това във Варна също на Черно море стадиона, така че се надявам до 1-2 години да имаме поне един стадион, с който може да участваме, както съм казвал и друг път, да докарам финал за Суперкупа или Лига на конференциите", обяви президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

Днес Михайлов участва в откриването на нов футболен терен в Елин Пелин, след което коментира най-актуалните теми около българския футбол и сподели, че ще търси диалог със следващото правителство. "Да, естествено. Това е основното нещо на шефовете на федерации - диалог с държавата, естествено, футболът е най-популярният спорт, в по-голямата му част е професионален. Липсва голямата инфраструктура. Стадион "Пловдив" е голяма болка, там съм играл много мачове при над 50 хиляди души. Според мен там също може да се направи, и то не за толкова много пари, защото чашата е сглобена, бетонът си стои, трябва да се сложат седалки, теренът е добър, защото там никой не влиза".

Михайлов потвърди, че е имало покана от Аржентина за приятелска среща, както и че се работи за мач с Германия през следващата година. "Приятелски мач с Аржентина не можеше да се проведе, защото беше в датите, в които играем тази седмица, тези пет дни. Хубаво е, че ни търсят, ние имаме меморандум с Аржентинската федерация за съвместна работа. Работи се (за контрола с Германия), защото догодина има 100 годишнина футбол в България. Ще има тържества, ще поканим всички европейски федерации и големи шефове във футбола. Хубаво е да има и един мач, но това зависи от самата дата кога ще го направим и да бъде съчетано с дата на ФИФА, за да можем да намерим отбор от такъв ранг".

Президентът на БФС коментира и предстоящите мачове на националния отбор в Лигата на нациите. "Те са важни за самочувствието на отбора, да видим как ще се стиковат с новите треньори, ненапразно правим усилия да привличаме чужденци, пробваме всичко, и в съдийството, и в националния отбор. Вкарваме чужда кръв, защото търсим начин някак да ги вдигнем, желанието, мотивацията, въпреки че не е сериозно, когато идваш в националния отбор да трябва някой да те мотивира допълнително. Като имена на повикани играчи решението си е абсолютно само на треньора, както е било винаги. От много години говорим, че няма млади и стари футболисти, опитваме се хем да се класираме, хем да подмладяваме отбора, не могат да станат двете неща едновременно. Тези младите момчета имат сега два мача, в които така или иначе няма как да се класираме по-нагоре, след това имаме два приятелски мача с Кипър и Люксембург и се надявам, че в тези четири мача самият треньор ще направи анализ", каза той.

Михайлов изрази мнението си за сезона в Първа лига и дербито Левски - ЦСКА. "Самият формат на мен ми изглежда много добър, и миналата година, и сега, въпреки че се казваше, че с два отбора повече няма да е интересно, напротив, много е интересно, защото ще има и плейофна система. Според мен първенството е много интересно, защото има голяма конкуренция, много яки мачове и доста от отборите израстват. Много хубав мач, много съм доволен и от поведението на публиката, в последните години става все по-добро, което е радващо. Този мач беше наистина един празник". /БГНЕС