Михайлов остава президент на БФС с 11 гласа пред Бербатов

Борислав Михайлов спечели битката за президент на Българския футболен съюз на днешния извънреден конгрес на родната централа, предаде репортер на БГНЕС.

Борислав Михайлов.

Досегашният ръководител на футболния съюз надви кандидата Димитър Бербатов с 241 на 230 гласа, стана ясно след официалното преброяване. Христо Порточанов получава осем гласа. Така, Михайлов ще започне пети мандат начело на родната централа, след като пое управлението за първи път през 2005 година.

Преброяването продължи по-дълго от очакваното, а гласуването приключи около 16:00 часа. Михайлов постигна и първа победа на президентските избори в БФС по толкова инфарктен начин, след като досега убедително печелеше на предишните конгреси за избор на ново ръководство.

Шестима кандидати за президент на Българския футболен съюз бяха допуснати след прекратяването на мандата на Михайлов по-рано по време на конгреса – Михайлов, Бербатов, Христо Христов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев и Георги Захариев. Христов и Захариев се отказаха още при десетминутните им изказвания, а Дражев при самото гласуване.

„Благодаря отново за вашето доверие. Днес пред погледа на цяла България, на всички вас, на представителите на УЕФА и ФИФА, които сами казаха, че по-прозрачен конгрес не са виждали“, бяха първите думи на Михайлов след победата.

„Още веднъж се доказа, че БФС никога не е подценявал и не е неглижирал демократичния избор и не го е манипулирал. Благодаря за оказаното ми доверие. След очевидно доста целенасочената и тежка кампания, доста неприятнотп лице на конгреса и на залата стигнахте до вашия избор, за което съм много благодарен. Промяна ще има със сигурност. Аз съм благодарен за това, че ме подкрепихте и за начина, по който се организира“, каза още новият-стар президент на БФС.

„От резултата съм изненадан, конгресът мина като конгрес. Неприятен за мен резултат. Има спорове и дали да има балотаж, но те обявиха, че е спечелил – трима не са гласували от 480 делегати“, сподели Христо Порточанов.

От екипа на Бербатов са поискали балотаж, тъй като смята, че при хипотетично изравнени гласове, няма да има мнозинство. Бившият национал е поздравил Михайлов за победата, като е имало диалог относно тримата делегати, които в крайна сметка не дадоха своите гласове.

Делегатите на конгреса на БФС избраха новия Изпълком на футболната централа. От предложените 17 лица отпаднаха трима души - това са бившият съдия и депутат от ГЕРБ Стефан Апостолов, Валентин Михов и генералният секретар на ПФЛ Атанас Караиванов.

В новия Изпълком има четири нови лица – бившият футболист Веселин Балевски, собственикът на Локомотив София Иван Василев, директорът на национална спортна база Пламен Манолов и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Всички членове на новия Изпълком:

Камен Костадинов

Михаил Статев

Михаил Касабов

Йордан Лечков

Спас Русев

Емил Костадинов

Кирил Домусчиев

Румян Вълков

Димитър Георгиев

Атанас Фурнаджиев

Веселин Балевски - бизнесмен, бивш футболист на Левски

Иван Василев - собственик на Локомотив (София)

Пламен Манолов - изпълнителен директор на Национална спортна база

Даниел Панов - кмет на Велико Търново. /БГНЕС