Миланчо Янкоски: България и Македония се нуждаят от културен обмен

За да се задълбочат отношенията между България и Македония, е необходим културен обмен. Навлизане на култура от България в Македония и културен обмен от Македония към България. Това е единственият начин, каза в интервю за БГНЕС изследователят Миланчо Янкоски.

Той е роден в град Прилеп, Северна Македония и наскоро представи пред българска публика своята нова книга „Досието Попиванова“. В нея той преплита историческия разказ за своята фамилия, но в контекста на всички събития, белязали живота на хората от Вардарска Македония през XIX и XX в. Главните герои в нея са Зора Попиванова и нейният баща – воеводата от ВМОРО Даме Попов.

„Това е цяла една сага. Зора Попиванова е родена в Прилеп през 1917 г. и е била 3-месечно бебе, когато обстоятелствата налагат семейството ѝ да дойде София като бежанци. Тогава има цяла бежанска вълна. Заселват се в българската столица, като първоначалната им квартира е била в квартал „Захарна фабрика“. Тя прекарва в България своето детство и дори получава високо образование. Когато през 1941 г. България и Македония се обединяват, част от нейното семейство и тя се връщат в Македония. Търси си работа за препитание, като я намира в полицейския участък на град Прилеп, който тогава е под българско управление. Започва работа като машинописка, но нещата се задълбочават. Често пъти е принуждавана да върши неща, които и самата тя не иска“, разказва авторът за книгата си.

Именно заради работата си в службите за сигурност на Царство България тя е осъдена на 18 години затвор през 1948 г. в Титова Югославия. Присъдата си излежава в един от най-строгите женски затвори за политически затворници. Документите разказват, че тя е била подложена и на страшни мъчения.

С тревога авторът споделя, че за този период от историята днес знаем твърде малко. „Това е така, защото бившият режим в Титова Югославия се е постарал да изтрие колективната памет на народа. Хората, които са били съвременници и са преживели всичко това, вече не са между живите и няма как да предадат знанието. Режимът налага и разделение“, смята авторът.

Той обаче е оптимист за голямата промяна, случваща се с Македония, която отскоро смени името си на Северна Македония. „Книгата дълго време седеше на тъмно. Беше захвърлена и не знаех дали някога ще види бял ден. Оказа се, че бе издадена точно тогава, когато има напредък за Македония – път към НАТО и ЕС. Мисля, че всичко ще приключи положително. Според скромното ми мнение, колкото и да си били обременени от миналото българо-македонските отношения, те ще се подобрят. Всичко ще започне да върви към по-добре“, каза още Миланчо Янкоски. /БГНЕС