Миланович: Надявам се срещите в Скопие да не приключат с кавга

Хърватският президент Зоран Миланович, който днес участва в срещата на върха на процеса Бърдо-Бриони, се надява, че тя няма да завърши като предишните две с "кавга" по време на приемането на заключителните декларации, съобщи хърватският "Индекс".


Зоран Миланович и словенският държавен глава Наташа Пирц Мусар са съпредседатели на инициативата Бърдо-Бриони, започнала през 2013 г., чийто домакин тази година е президентът на Северна Македония Стево Пендаровски.

Главната цел на инициативата остава приближаването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз, а лидерите ще се занимаят с потискането на последиците от изменението на климата и задържането на младите хора в Западните Балкани.

Освен президентите на Хърватия, Словения и Северна Македония, в срещата участват и президентите на Сърбия, Албания и Черна гора, президентът на Косово и трима членове на председателството на Босна и Херцеговина.

На миналогодишната среща на върха заключителната декларация не беше приета, тъй като хърватският президент поиска в документа да се спомене конституцията на трите нации в Босна и Херцеговина, с което двама членове на нейното председателство - бошнякът Сефик Дзаферович и хърватинът Желко Комшич - не бяха съгласни.

Година по-рано участниците приеха само компромисен текст на заключителното изявление поради спорове между президента на Косово Вьоса Османи и сръбския лидер Александър Вучич. /БГНЕС