Милчо Манчевски: Хубаво е да има повече съвместни българо-македонски филми

Би било хубаво да има повече копродукции между Македония и България. Това заяви в интервю за БГНЕС режисьорът Милчо Манчевски, председател на журито на 27 София Филм Фест.

Режисьорът на „Преди дъжда“ отбеляза, че няма много съвместни филми, но самият той работи с българи.

„Знам за няколко копродукции, за съжаление не са много. Би било хубаво да има повече копродукции между Македония и България. В повечето от моите филми имахме български членове на екипа, които работеха на различни позиции. Дали като оператори, експерти по специалните ефекти, каскадьори, но никога не сме имали официална копродукция в някой от проектите ми. Надявам се, че ще променим това. Надявам се в следващия ми проект, който се надявам да заснема в края на годината или в началото на следващата, също ще има официална копродукция с България“, заяви Манчевски.

Режисьорът е убеден, че културата ще помогне, за да се пробие стената, която съществува между нашите две страни.

„Това е идеята на изкуството и културата. Това е нещо, което прави хората по-благородни, по-добри и ни кара да разбираме по-добре себе си и живота“, сподели той.

Манчевски представи на фестивала най-новия си филм „Каймак“. Лентата е македонско-холандско-датско-хърватска копродукция и ще тръгне по екраните в България на 7 април.

„Каймак“ е любовна история, всъщност две любовни истории, които се преплитат и си влияят една на друга. Това е любовна история за възрастни хора. Беше ми омръзнало опростеното холивудско третиране на любовта, романтиката и чувствата. Опитах се да направя един малко по-изследващ поглед към човешките отношения и разработих тази история за две двойки, които живеят близо една до друга и преминават през трансформация през периода, който наблюдаваме в този филм“, каза режисьорът.

Той определи София Филм Фест като фестивал, който празнува доброто арт кино.

„Това е красив фестивал с фантастични домакини. Кита, Мира, Жана и компания ни карат да се чувстваме добре дошли в личен и професионален план. Чувстваме, че принадлежим към място, което празнува доброто кино, арт киното, а такива фестивали никога не стигат“, заяви Милчо Манчевски. /БГНЕС