Милей и Мъск ще бранят "идеите на свободата" заедно

Илон Мъск се срещна с аржентинския президент Хавиер Милей в завода на Tesla в Остин, Тексас.


Под снимка на двамата, публикувана от Мъск, е написано "Libertad", което на испански означава "Свобода".

Милей сподели в X кадър, на която той и Мъск си стискат ръцете в конферентна зала, с послание, гласящо: "Да живее свободата".

Милей и Мъск "се съгласиха, че е необходимо да се освободят пазарите и да се защитят идеите за свобода", както и че е важно да се премахнат бюрократичните пречки пред бизнеса, се казва в изявление на говорител на президентството.

Либертарианският аржентински лидер също така предложи да бъде съюзник на Мъск в съдебната му битка в Бразилия.

Собственикът на X Мъск е обект на разследване в Бразилия, след като обвини съдия от Върховния съд в цензуриране на социалните мрежи, наричайки го "диктатор" и обещавайки да не се подчинява на решения, блокиращи потребители, за които е установено, че разпространяват дезинформация.

Според говорителката на Милей, Мъск се е съгласил да участва в събитие в Аржентина в близко бъдеще, за да популяризира идеите за свобода.

Милей, политически аутсайдер, който спечели президентския пост през ноември, се сблъсква с отпор по улиците и от някои от собствените си консервативни съюзници.

Правителството му поднови дебата за военната диктатура в Аржентина, като постави под въпрос броя на жертвите ѝ, а също така се стреми към по-голяма роля на въоръжените сили в решаването на текущите проблеми на сигурността.

В Аржентина се намират големи находища на литий, използван за производство на батерии като тези, които захранват електрическите автомобили на Tesla. /БГНЕС