Милей получи ключова подкрепа за изборите в Аржентина

След неуспешния опит в президентските избори в Аржентина Патрисия Булрич ще подкрепи либертарианския аутсайдер Хавиер Милей на втория тур на изборите срещу министъра на икономиката Серхио Маса, предаде АФП.


Булрич, която зае трето място с почти 24 % от гласовете на първия тур на изборите в неделя, заяви, че изправена пред "дилемата за промяна или продължаване на мафията" на власт, тя ще подкрепи антисистемния Милей.

"Не можем да останем неутрални. Мнозинството от аржентинците избраха промяната", каза тя на пресконференция.

Булрич уточни, че не говори от името на своята партия или на коалицията, която е представлявала на изборите.

Аржентина, третата по големина икономика в Латинска Америка, се насочва към напрегнат втори тур между полярно противоположни кандидати.

Маса направи голям обрат и се класира на първо място с 36,68% от гласовете, въпреки че за малко повече от година като министър на икономиката наблюдаваше трицифрена инфлация и рекордни нива на бедност.

Той е представител на лявоцентристката перонистка коалиция, която отдавна доминира в политиката на страната и която според критиците е създател на вечната икономическа мизерия в Аржентина.

Неговият съперник Милей е политически новак, който се появи на сцената, обещавайки да превърне икономиката в доларова, да динамизира централната банка и да намали публичните разходи, с което даде тласък на населението, отчаяно желаещо промяна.

Той остана втори с 29,98 % от гласовете.

Анализаторите твърдят, че посланието на Милей, отправено с помощта на реквизит, като например моторна резачка, която той взе със себе си по време на кампанията, може да е отблъснало много хора, които зависят от щедрите социални политики и субсидии на държавата.

Неговата позиция против абортите, за оръжията, изказванията му срещу аржентинския папа Франциск и други противоречиви идеи също се смятат за тест за желанието на избирателите да накажат традиционните партии. /БГНЕС