Милей заминава на посещение в САЩ

Новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей отпътува за Съединените щати, за да се срещне с американски и международни служители в продължение на два дни.


Крайнодесният икономист ще пристигне на частно посещение в Ню Йорк на 27 ноември.

Милей ще проведе "протоколни срещи, за да обясни икономическия си план: фискална корекция, парична реформа, държавна реформа и дерегулация", заяви говорител на новоизбрания президент пред АФП.

"Не става въпрос за търсене на финансиране", подчерта той.

По-късно Милей ще продължи за Вашингтон, където ще се срещне с Хуан Гонсалес, старши директор на Съвета за национална сигурност по въпросите на Западното полукълбо, съобщиха за АФП дипломатически източници.

Програмата на Милей до вторник включва и разговори със служители на Министерството на финансите и функционери на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, казаха източниците.

Милей ще пътува с няколко членове на екипа си, включително Луис Капуто, съветник по финансовите въпроси, който се смята за вероятен член на кабинета.

Бъдещият президент вече проведе първи дистанционен разговор от Буенос Айрес с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Буенос Айрес има дълг към МВФ в размер на 44 млрд. долара, договорен през 2018 г. от тогавашния президент Маурисио Макри, който сега е основният съюзник на Милей.

Милей ще поеме президентството в Аржентина на 10 декември, наследявайки перониста Алберто Фернандес./БГНЕС