Милен Василев: Ранглистата на България е собственост само на държавата, а не на отделни федерации

В ранглистата на България по шахмат има състезатели само на Българска спортна федерация по шахмат и тя е собственост на държавата, а не на някаква федерация, която да си посочва кой да участва, защото е „мой“. Това заяви председателят на БСФШ Милен Василев на днешната съвместна пресконференция в Пресклуб България, след като федерацията бе избрана за пълноправен член на Международната (ФИДЕ).

На събитието присъстваха още членовете на Управителния съвет на БСФШ Симеон Стоичков, Богомил Петков и Кирил Георгиев, състезателката от националния отбор за жени и шампионка от Европейското отборно в Будва Гергана Пейчева, както и секретарят на временната комисия за управление на българския шахмат и адвокат по спортно право Георги Градев.

„В ранглистата на България има състезатели само на Българска спортна федерация по шахмат и тя е собственост на държавата, а не на някаква федерация, която да си посочва кой да участва, защото е "мой". На мен ми беше странно как Антоанета Стефанова е посочена като водещ играч от Българска федерация по шахмат 2022, а тя е наш почетен председател. Иван Чепаринов също“, започна Василев.

„Спекулираше се с ранглистата на България, но ние вече сме посочили в нея абсолютно всички играчи, включително и аз съм там. Като се отвори сайта на ФИДЕ, на всяка държава може да се видят състезателите, които са си единствено на държавата“, добави още председателят на БСФШ.

Пейчева разкри, че е картотекирана в български клуб, но не знае дали е планирано Държавно първенство, като изрази желанието си да стане държавна шампионка. „Аз съм картотекирана в български клуб, но не знам дали е планирано Държавно първенство. Досега не съм била държавна шампионка и това е една от бъдещите ми цели. Заради неуредиците в шахмата досега имаше проблем с провеждането на някои състезания, но аз бих искала да стана държавна шампионка”, каза тя.

Адвокат Градев заяви, че председател на Българска федерация по шахмат 2022 според Търговския регистър е Васил Антонов, а не новоизбраната след последното Общо събрание доц. д-р Венета Петкова. „В спорта има един основен принцип и той се казва: ефективност на санкциите. Нямаше да се постигне ефективност на санкциите от FIDE към българския шахмат, ако бяха допуснали федерацията с лиценз със сегашния си управителен орган, подчертавам - сегашният, тъй като чувам утре ще се явят някакви хора, които ще заявят, че са председатели, но те не са! Искам да ги попитам в какво качество ще се явят утре? Пак ви казвам, в Търговския регистър председател на другата федерация е Васил Антонов, а не доцент доктор Петкова, която утре ще застане пред вас. Все едно аз сега да изляза и да ви кажа, че аз съм министър на спорта. Нали няма да ми повярвате? Може да ми повярвате, ако минат няколко месеца. Сега в момента няма как да ми повярвате“, сподели той, като допълни, че от БСФШ ще се радват гросмайстор Веселин Топалов да стане част от федерацията. /БГНЕС