Милена Радева: Световният ден за рисуване на птици е подтик да се рисува не само днес

"Световният ден за рисуване на птици е начин да се докоснем до природата, до птиците, един ден в който да се разходим, да отворим очите си и да обърнем сетивата си към природата, която ни заобикаля така или иначе всеки ден“. Това заяви за БГНЕС Милена Радева, издател „Българска илюстрация“, научен илюстратор и художник на детски книги.

„Световният ден за рисуване на птици започва преди 70 години в Лондон и това е идеята, която се заражда с рисуването на тези птици. На всеки 8 април ние отбелязваме празника, като тази година сме много по-организирани, защото имаме подкрепата на Националния природонаучен музей към БАН, дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори и издателство „Българска илюстрация“, каза Радева.

На днешния пленер в Южния парк те са поканили всички, които са любители на птиците, които се интересуват по някакъв начин от тях, биолози или фотографи, които искат да се докоснат до природата и до птиците.

Милена Радева подчерта, че инициативата се осъществява всеки 8 април, но природата е около нас всеки ден затова се надяват тя да бъде подтик към всички майки, родители и деца да се замислят, да отделят малко време, да седнат с молив и скицник и да рисуват за собствено удоволствие.

„Обръщението към всеки, който иска да се включи, е че може да нарисува абсолютно всяка природна единица, която срещне – имаме колеги, които се занимават, например, с илюстрация на цветя и растения. В случая тук в Южния парк имаме няколко патета, които са постоянни обитатели на езерото и те са много удобен обект, защото през повечето време са статични и плуват в една и съща поза. Гълъбите са вечна тема, те също често се рисуват, врабчета, свраки, катерици, бяха до преди малко тук, така че, който каквото успее да улови е чудесно“, сподели още научният илюстратор.

Милена Радева уточни, че животно, което е в движение, в полет, изобщо в някаква активна поза, се рисува най-трудно. „Дори за нас, професионалните художници, понякога е трудно да се улови този момент. Разбира се в такива моменти се опитваме да работим с животни от натура, наблюдението е най-добрият учител, но фотоапаратът помага определено“, поясни още художникът на детски книги. /БГНЕС

Тагове: