Милиардер инвестира 100 млн. долара в детронирането на Фейсбук

Милиардерът Франк Маккорт ще инвестира 100 милиона долара в проект, който трябва да измести Фейсбук. Бившият съсобственик на бейзболния отбор на Лос Анджелис Доджърс, планира т. н. „Проект Свобода“ (Рrојесt Lіbеrtу), насочен към пазара на социални медии.

Идеята на милиардера е да изгради публично достъпна база данни за социални контакти, с цел по-голям контрол върху личните данни и всичко, което се споделя в интернет. Идеята идва в момент на безпокойство относно властта и прекомерния достъп, особено на Фейсбук, който също е свързан с Инстаграм, Уотсап и други приложения - с чувствителни данни за своите потребители.

Франк Маккорт не е единственият, който открито заявява, че целта е „децентрализация на информацията“. Например изпълнителният директор на Туитър Джак Дорси популяризира проект, наречен Blusky, който също се основава на блокчейн.

„Това е фундаментална интернет технология, която е неконтролируема и не може да бъде повлияна от физическо или юридическо лице“, каза Дорси.

Как би действала новата дигитална база данни за социални мрежи?

„Проект Свобода“ ще използва блокчейн технология за изграждане на инфраструктура, наречена Протокол за децентрализиране на социалните мрежи (DSNP). Милиардерът се ангажира да инвестира 75 милиона долара във Вашингтонския и Парижкия университет за изучаване на технологията. Останалите 25 милиона ще бъдат използвани за създаване на DSNP услуги. /БГНЕС

Тагове: