Милка Василева: България има нужда от 50 000 медицински сестри

„През годините ние уведомяваме обществото, какво ще се случи с изтичането на кадри от нашата страна. Писахме декларации и писма, но никой не ни обърна внимание“, каза пред БГНЕС Милка Василева, председател на съсловната организация на БАПЗГ по повод протеста на медицинските специалисти, които настояват за по-високи заплати.

На мълчалив протест пред сграта на МЗ днес, медицинските специалисти изписаха на голям бял чаршаф: "За две години 4000 сестри напуснаха системата. Остават 19000 за цяла България". Василева е категорична, че България има нужда от 50 000 медицински сестри.

Те настояват за достойно заплащане на техния труд. „Искаме достойни заплати, кариерно развитие, уважение, защото колегите, които заминават навън го получават. Колегите не могат да останат да работят в България за почти минимална заплата. Стартовата заплата трябва да бъде поне три минимални заплати. Нашето съсловие на сестрите и акушерките беше избутано в ъгъла. Никой не мисли за него. Има необходимост от поне 50 000 сестри в системата, а те са едва 19 000, като 1/3 от тях са в пенсионна възраст. Няма как да се разчита на качество на здравните грижи. Средната заплата за нашето съсловие е под средната за страната“, заяви още Милка Василева.

Според протестиращите трябва да се премахнат клиничните пътеки и търговските дружества от болниците.

„Да се надяваме, че Министерството на здравеопазването ще чуе исканията ни. Оставаме без млади кадри и специалисти, защото самата система е много объркана. Трябва да се направят драстични промени, като се премахнат клиничните пътеки и търговските дружества от болниците, защото на пациентите се гледа, като на касички“, каза медицинската сестра Мечова.

Акушерките и медицинските сестри трябва да работят на две или повече места, за да оцеляват финансово.

„Трябва да има медицински стандарти. Да е ясно за колко пациенти се грижи една медицинска сестра. Сега, за да оцеляват медицинските сестри и акушерките трябва да работят на две или три места. Това е отвратително“, каза от своя страна Кин Стоянов, протестиращ журналист. /БГНЕС