Милков: Останахме здрава брънка в НАТО

Това бе един мандат наситен с много събития и перипетии. Това заяви министърът на външни работи Николай Милков, предаде репортер на БГНЕС.

Пръв приоритет беше организацията на изборите на 2 октомври. Бяха проведени успешно. Бяха разкрити 755 избирателни секции в 62 държави. Протекоха спокойно, нямаше оплаквания, отчете министърът.
Войната в Украйна беше тема, с която постоянно се занимавахме. Останахме здрава брънка в НАТО, оказахме помощ на Киев и се ръководехме от международното право. Останахме сериозен съюзник, но и направихме всичко да няма щети за българската икономика, особено в сектор енергетика. Над 140 хиляди украинци са бежанци в България. Положихме усилия и за възстановяване на работата на посолството ни в Киев. Предоставят се консулски услуги, добави Милков.
Балканското направление на външната ни политика остава сред водещите теми, но то през изминалия период е било доминирано изцяло от отношенията си с РС Македония. Продължихме усилията за изпълнение на договореностите с РСМ. Целта бе двойна. Стремяхме се да защитим интересите и правата на всички българи и да създадем една обща атмосфера на добри отношения, която от своя страна да улесни живота на българите там, коментира още служебният външен министър.
ОИСР - предприехме дейности за активизиране на работните групи, за да можем да продължим дейностите по пътната карта за присъединяване. България е една от шестте поканени държави. След две-три години можем да очакваме пълноправно членство, но това зависи от ситуацията у нас. Това е най-голямото ни интеграционно начинание след присъединяването ни към ЕС. Твърдо смятам, че изпълнихме ангажимента си към ОИСР. В тази организация се обсъждат основните световни политики. За България е много важно да бъде на тази маса, когато тези проблеми се обсъждат, каза още в отчета си външният министър.
Друга важна тема е била присъединяването на България към Шенген. Министър Милков отбеляза, че не бяха създадени всички предпоставки за присъединяването ни. Той отчете като положително, че никога не сме имали толкова силна подкрепа.
„Беше препотвърдена подкрепата на водещите държави в ЕС – Германия, Италия, Франция. Това е активна, а не пасивна подкрепа изразяваща се в работа с останалите членове на ЕС“, обясни служебният външен министър. Той посочи, че австрийската позиция и претенции са били по-скоро насочени към ЕК и механизмите на работа на Шенген, а не толкова към страната ни, която в случая се е оказала потърпевш.
В същото време той подчерта, че европейските държави постепенно са възприели наратива, че механизмите за върховенство на правото са част от оценката за приемане в Шенген и ние не можем да не се съобразим с това. Милков заяви, че очакваме доклад за напредъка по върховенство на закона, но този доклад не трябва да се бърка с механизма за проверка, който беше отменен преди години.
Според него, ако всичко бъде изпълнено както трябва, имаме основание да мислим, че България наесен да станем членове на Шенген. Той опроверга информациите, че Румъния иска разделяне с България за Шенген. „Румъния не се стреми към разделяне с България по Шенген, защото няма полза за транспорта и охраняване на границата по Дунав“, каза Милков.
Важно място във външната ни политика е заемала енергийната сигурност. „Външната политика беше в основата на постигнатите резултати в енергетиката. Подписаният договор с Турция за доставка на газ, увеличи значително достъпа ни до всички световни производители“, подчерта външният ни мистър. Като положителен успех той посочи и сключването на договорите с „Уестингхаус“ и „Фраматом“ за диверсификация на ядреното гориво.
През неговия мандат също така предстои откриването на две нови генерални консулства в Дюселдорф и Лион, което се очаква да стане до месец-два. Предвижда се откриване на консулство и в Единбург.
Милков запозна и с резултатите от ефективната стачка в МВнР, която определи като сериозно изпитание. Според него времето за нея беше избрано неудачно, защото „едно служебно правителство има ограничени възможности за разрешаване на проблемите на дипломатите“. „Бяха изстискани всички резерви, най-ниските заплати бяха увеличени с 60%, а най-високите с 9%. Исканията на стачниците бяха справедливи, ръководството на МВнР стоеше зад тези искания“, каза Милков и добави, че остават много въпроси за решаване, които стачниците са поставили с основание. „Стачката е прекратена в началото на януари“, добави външният министър. /БГНЕС