Милков: Преговаряйки с ЕС, РСМ преговаря с България

България е Европейският съюз. Преговаряйки с ЕС, РС Македония преговаря с България. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков, предаде репортер на БГНЕС.

"Не искам да коментирам и това, което се разбра от медиите, че Стево Пендаровски е казал, защото медии също не би следвало да коментирам. Искам да направя някой принципни коментари по отношение на системни въпроси в отношенията. Ние се надяваме, че правоналагащите органи в РСМ ще гарантират сигурността в страната, в това число и на хора с българско етническо и национално самосъзнание там“, заяви Милков по повод казаното от македонския президент, че той няма да преговоря с България за исторически въпроси и няма да посещава страната ни за да коментира подобни теми.

"През медиите достигна теза, че РСМ няма да преговаря с България, а ще преговаря с ЕС. За съжаление, може би и у нас го има този дефект напоследък, но България е ЕС. Преговаряйки с ЕС, те преговарят с България. Нашите изисквания са вкарани в проекта за преговорна рамка и България на всеки един етап има възможност да има свое мнение по това как се изпълнява тази преговорна рамка“, подчерта служебният външен министър.

Николай Милков уточни, че ние също не преговаряме за история, нещата са оставени в ръцете на комисиите. Те трябва да установят какви са историческите факти и историческите истини.

Той посочи, че дипломацията е по-сложна от футболната игра, в дипломацията може да има две печеливши страни и всъщност това е стремежа.

„За съжаление, в дипломацията, за разлика от футбола може да има и две губещи страни и ние не трябва да бъдем там. Това са нещата, които би трябвало да се осмислят от тези, които говорят и се изказват. Бих съжалявал много, ако президентът Пендаровски е изразил такива мнения, защото това идва ден след като той беше тук и президентът Радев направи всичко възможно през ЕК за това, ако е възможно ЕК да съдейства, защото има ограничаващи регулации, но да съдейства с някакво финансиране - да можем да удовлетворим искането на РСМ за евтин електрически ток, който те търсят от нас. Президентът Радев цял ден правеше совалки, проведе 6 срещи в рамките на ден, ден и половина във връзка с решаването на този въпрос и за тях“, каза Николай Милков.

По отношение на българския клуб „Цар Борис III“, който трябва да бъде открит в Охрид, той каза следното: Добре е реакциите да бъдат премерени, добре е да бъдем хладнокръвни, да мислим преди да говорим и да решаваме нещата прагматично в това, което нашия договор за добросъседство предвижда.

Според Милков, ако наименованието Цар Борис III е някакъв проблем, то много по-голям е наименованието на гимназията в Скопие на името на Йосип Броз Тито. /БГНЕС