Милков: РСМ трябва да се раздели с парадигмите в политиката си, там цари безнаказаност

След приемането на френското предложение от РСМ, напреженията се преместиха между политическите партии там и политическата класа в РСМ. Те очевидно не могат да следват дневния ред, определен след Френското предложение и това са отраженията, които държавата среща.

РСМ очевидно трябва да се раздели с някои парадигми, които са устойчиви в политиката й и това нещо очевидно поражда силни напрежения. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков, предаде репортер на БГНЕС.

“В нашите отношения с РСМ възникна такъв период именно след месец юли миналата година, който не ни дава възможност да говорим за положителен дневен ред или в крайна сметка положителният дневен ред е засенчен от проблеми, които постоянно ни връхлитат”, добави той.

Ние виждаме все повече, че това е ескалираща тенденция на проблеми, на атаки срещу български институции вече, задминаха се ситуациите, при които бяха атакувани български клубове, български организации там и сега вече и българската държава от вчера стана обект на подобни атаки.

В условията на тази безнаказаност, която вилнее и цари там, това нещо е стимулирано на практика от атмосферата, която е създадена и от нежеланието на македонското правителство и македонските институции да покажат, че така не може, подчерта Милков.

Очевидно е, че те по някакъв начин вероятно експлоатират този тип нагласи в обществото, за да трупат някакъв техен вътрешен ред. За мен тенденцията е очевидна. Тази безнаказаност поражда склонност към нови провокации и към нови престъпления. Ако трябва да тълкуваме последните събития, смятам, че ако се касае за повтаряща се тенденция на насилие спрямо българки институции и български организации, македонската държава трябваше да положи превантивни усилия, за да предпази българските места там, това в крайна сметка е български културен институт, от потенциални атаки. Това нещо очевидно не е направено, а напротив тяхната идея е отново да се представят нещата като дребно криминално престъпление, което няма особено значение, уточни Николай Милков.

Тяхната тенденция отдавна е да представят отношенията между България и РСМ като нормално развиващи се, но видите ли от двете страни има някакви екстремисти, които все мътят водата и се мъчат да развалят тази положителна картина.

На този фон в РСМ са регистрирани над 17 хиляди неправителствени организации. Вчера започна да действа, комисията която трябва да се произнася по техните имена. Единствените решения и произнасяния бяха по отношение на двете български организации. Разбира се, становището беше негативно, което още веднъж показва, че това е тенденциозно прието законодателство, комисията е тенденциозно създадена и нейната цел е да репресира българските организации.

Отделна е темата защо и как името Иван Михайлов е неприемливо за РСМ. В крайна сметка това е деятел на ВМРО. Той се е борил за свободата на Македония. Напоследък се опитват да ни критикуват на историческа тема. Такъв беше въпросът миналата седмица с обвинението за депортацията на евреите от РСМ. Защо възниква този въпрос сега?

По онова време не е съществувала РСМ, нито Македония, по онова време съществува Кралство на сърби, хървати и словенци, по някаква причина македонци няма в названието на кралство, което също е въпрос, който би бил интересен за хора, които наблюдават отстрани, отбеляза Милков.

Идеята им да използват това, е всъщност инструментализиране на идеология спрямо България. България трябва да се представи като окупатор, като страна, която е репресирала. Това, което имаме да кажем трябва да го кажем на партньорите в ЕС. Нека видят за какво става въпрос, заяви още Милков. /БГНЕС