Милков: В РСМ има множество антибългарски прояви

Българският министър Николай Милков информира колегите си от държавите членки на ЕС за влошаващата се ситуация в Република Северна Македония по отношение на гражданите на страната с българско самосъзнание, предаде репортер на БГНЕС.

Това стана по време на първото за годината заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС, което се състоя днес в Брюксел. Милков акцентира върху тежкия инцидент с побоя над Христиан Пендиков в Охрид. Първият ни дипломат изрази съжаление, че този тежък инцидент е част от множество подобни с антибългарска насоченост в последните месеци. Подчертана беше необходимостта Скопие активно и в пълна степен да се ангажира със защитата на правата на българите в страната, както и да изпълнява поетите ангажименти в рамките на процеса на европейска интеграция на страната.

Пендиков бе пребит на 19-ти вечерта в родния си град Охрид. Той е с множество наранявания. Днес във ВМА му бе направена успешно операция. Българският посланик в Скопие Ангел Ангелов бе извикан за консултации в София, което е ясен дипломатически сигнал, че властите в България не приемат случващото се в РСМ. /БГНЕС