Милков за РСМ: България иска да преговаря с държава, а не с партии

Българската страна направи изключително много по отношение на Република Северна Македония през тези години за защита на нашия интерес там, и за защита на хората в РСМ, които имат българско самосъзнание.

Искам да отдам почит на усилията на президента Румен Радев, който в продължение на година беше сам срещу всички буквално, и благодарение на който успяхме да включим в условията за започване на преговори от страна на РСМ с ЕС въпроса с вписването на българите в Конституцията. Това е една гаранция, че в бъдеще правата на тези наши сънародници ще бъдат спазени.

Това засега не се случва. Това каза служебният външен министър Николай Милков пред БТВ.

Единият проблем в РСМ е, че между опозиция и управляващи има сериозни разлики. Ние бихме искали да преговаряме с държава, а не с партии. Затова - за разлика от България, където има малко или много широк консенсус на нашата политика по отношение на РСМ, там няма такъв. И даже напротив, още по-лошо, краткосрочно се постига консенсус по определени въпроси, които са в наша вреда - като например приемането на Закона за сдруженията и фондациите, който обединява хората на антибългарска основа. Така че нещата ще отнемат много време, обясни Милков.

Имаме механизъм, по който да решим проблемите си с тях, и това е т.нар. френско предложение, макар че то е предложение на председателството на ЕС и е подкрепено от всички държави-членки, тоест - това е европейско предложение, прието и от нашия, и от техния парламенти. Има механизъм, но това не означава, че имаме решение на въпросите. И трябва да ползваме този механизъм, за да ги решим. В крайна сметка времева рамка няма. Когато те изпълнят ангажиментите си по договора от 2017 г. по това предложение, тогава ще могат да пристъпят към следващ етап в тяхната евроинтеграция, допълни министърът. /БГНЕС